Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Hyvinvointialueiden tulee hyödyntää entistä vahvemmin kulttuuria ja taidetta

Kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan yksilöllistä tai yhteisöllistä kokemusta siitä, että kulttuuri ja taide lisäävät hyvinvointia tai ovat yhteydessä siihen. Taide ja kulttuuri ovat osa hyvää elämää, terveyden ja hyvinvoinnin kokonaisvaltaista edistämistä sekä elinikäistä oppimista.

Siksi kulttuurihyvinvointi sekä kulttuurin ja taiteen mahdollisuudet tulee nähdä myös kiinteänä osana terveyden- ja hyvinvoinnin edistämistä ja terveysongelmien ehkäisyä, mutta myös osana hoitoa, hoivaa ja kuntoutusta.

Tutkimusnäyttöä kulttuurin ja taiteen hyödyistä on jo runsaasti. Esimerkiksi maailman terveysjärjetön WHO:n mukaan taiteet voivat tukea monin tavoin hoitoa ja kuntoutusta, auttavat sairauksien kanssa pärjäämisessä, sekä ehkäisevät terveysongelmia.

Tässä yhteydessä olisi hyvä pilotoida myös ilmiöpohjaista budjetointia.

Kulttuurin ja taiteen hyödyntäminen tulee entistä vahvemmin ottaa huomioon aloittavilla hyvinvointialueilla. Tulee löytää hyviä yhteistyön muotoja hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen, oppilaitosten ja yritysten kanssa.

Tarvitaan myös eri ammattiryhmien yhdessä tekemistä. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset voivat oppia taide- ja kulttuurialan ammattilaisilta ja päinvastoin.

Tässä yhteydessä olisi hyvä pilotoida myös ilmiöpohjaista budjetointia. Ilmiöpohjaisessa budjetoinnissa esimerkiksi talousarviossa tietty osa määrärahoista ja niiden vaikutusarvioinneista kootaan tietyn teeman tai ilmiön ympärille, perinteisten hallintokuntien ja -rajojen sijasta. Näin voidaan paremmin muodostaa kokonaiskuva asiaan vaikuttavista toimista ja niiden mittaluokasta sekä saaduista tuloksista.

Hyvinvointialueilla kannattaa suunnata investointeja kohti myös kulttuurihyvinvoinnin edistämiseen. Nyt on aika tehdä päätöksiä, joilla pitkällä tähtäyksellä saadaan kulujen kasvu kuriin. Tämä tapahtuu panostamalla ennaltaehkäisyyn sekä hyvinvoinnin edistämiseen ja ottamalla käyttöön uudenlaisia toimintatapoja hoidossa, hoivassa ja kuntoutuksessa.

Kaikille tulee tarjota mahdollisuus olla osallisena kulttuurista. Terveyshyötyjen lisäksi se on myös taloudellisesti viisasta ja auttaa alentamaan sote-kustannusten nousupaineita tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.) ja valtakunnallisen Kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtaja.