Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Tuottajahinnat eivät pysy kustannusten perässä

Wiion lakien mukaan viestintä epäonnistuu melkein aina. Syitä voi olla sekä viestin lähettäjässä että sen vastaanottajassa. Lisäksi viestiä tulkitaan väärin tai siitä poimitaan mieleinen näkökulma.

Moni näki otsikoita, joissa kerrottiin maatalouden tuottajahintojen rajusta noususta. Uutinen perustui Tilastokeskuksen tiedotteeseen, joka oli otsikoitu ”Maatalouden tuottajahinnat rivakassa nousussa vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä”.

Otsikolla onnistuttiin antamaan väärä kuva maatalouden taloudellisesta tilanteesta. Oikeaan osunut otsikko löytyi Maaseudun Tulevaisuudesta: ”Maatalouden tuotantopanosten hinnat ampaisivat EU-ajan hurjimpaan nousuun.”

Tilastokeskuksen tiedotteeseen paremmin perehtymällä löytyy tieto, että vuoden ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna vuoden takaiseen muun muassa lannoitteiden hinta on kaksinkertaistunut, energian sekä rehujen hinta noussut noin kolmanneksen ja moottoripolttoöljyn noin 50 prosenttia – ja kustannusten nousu on edelleen jatkunut.

Tuottajahintojen nousu ei ole kattanut jo aiheutuneita tappioita, eivätkä hinnat ole lähelläkään sitä, että tuotannon kannattavuus olisi riittävällä tasolla tai edes lähestymässä sitä. Oikea viesti on, että maatalouden kustannusten ja tuottajahintojen erkaantuminen vahvistavat edelleen maatalouden heikkoa kannattavuutta. Rahaa elintarvikeketjussa on tilanteen korjaamiseksi, mutta haluja sen oikeudenmukaiseen jakamiseen puuttuu.

Mikäli kesä ei tule olemaan suotuisa, entistä useampi tulee näkemään sen sekä ruokavaliossaan että kauppalaskussaan. Kuluttajalla tuleekin jatkossa olla oikeus nähdä jokaisen elintarvikkeen hintalapussa tuottajan osuus hinnasta, ja mitä suurempi osuus, sitä parempi.

Kirjoittaja on MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja.