Lukijalta | Vuorovaikutustaidot kuuluvat tärkeimpiin hoitoalan työssä

Olin tyrmistynyt lukiessani Anja Liukkosen mielipidekirjoitusta hoitajien käytöksestä (ESS 18.5.). Se ei todellakaan ole asianmukaista käytöstä potilaita tai heidän omaisiaan kohtaan. Minulle kyllä välittyi kuva, että nämä ihmiset eivät sovi tähän työhön.

Nyt hoitajat vaativat kovia palkankorotuksia kerralla, kun ehkä ovat aina olleet jäljessä muista aloista. Ovatko he sen arvoisia, jos eivät osaa käyttäytyä potilaita kohtaan, kuten eettisesti ja kunnioittavasti tässä työssä tulisi?

Ei palkka pelkästään voi olla sen kriteeri, että saadaan uutta asiantuntevaa hoitohenkilökuntaa. Haluan myös kysyä, millaista on nykyisin hoitajien koulutus? Millä perusteilla sinne valitaan opiskelijat?

Kelpaako kuka tahansa sille alalle, jos omalla alalla ei ole töitä? Eikö todellakaan tarvita enää mitään kutsumusta alalle eli todellista mielenkiintoa ja halua toimia ihmisten auttajina olosuhteista riippumatta?

Kysyn näin, koska itse olen emeritus hoitotyön asiantuntija, neljä tutkintoa takana ja käytännön kokemus laajalta alueelta. Olen viimeksi ollut kouluttajana.

Hoitajien pitää osata monia asioita, niin on monissa muissakin ammateissa, vuorovaikutustaidot ovat yksi tärkeimmistä teknisten taitojen ohella ja empatia muita kohtaan.

Ehkä nykyään kaikkea johdetaan kuin tuotantolaitoksia, jolloin ihminen jää ikää kuin koneiston osaseksi. Tulee mieleen Charlie Chaplinin elokuva "Modern Times". Ollaan kai nykyajassa, jolloin palkka ratkaisee, ei niinkään inhimillisyys ja empatia. Tuotannossa niillä ei paljon ole merkitystä.

Nämä kaksi viimeistä vuotta ovat olleet raskaita aivan varmasti, joten lisäpalkka ei olisi pahitteeksi. Tiedän, mitä teho-osaston työ on, neljä lastani ovat olleet hoidettavina siellä ja kaksi kuollut.

Minä pidin työstäni.

Kirjoittaja on emeritus sairaanhoitaja, erikoissairaanhoitaja ja opettaja.