Pääkirjoitus Orimattilan johtajahaku onnistui, Kalle Larssonin elinvoima- ja viestintäosaamiselle on käyttöä

Tilanne näytti Orimattilassa vielä alkuvuodesta hankalalta. Kaupunki oli menettänyt noin vuoden aikana kymmenkunta johtavaa viranhaltijaa. Helmikuun lopulla tuli yksi eroilmoitus lisää, kun kaupunkia toistakymmentä vuotta johtanut kaupunginjohtaja Osmo Pieski ilmoitti irtisanoutuvansa virastaan.

Jäljelle jääneiden keskuudessa uumoiltiin, että keväästä voisi tulla jopa kaoottinen. Pahimmat pelot eivät onneksi toteutuneet.

Kokenut talous- ja konsernijohtaja Päivi Suikkanen lykkäsi eläkkeelle siirtymistään ja otti hoitaakseen vt. kaupunginjohtajan tehtävät. Hallinto vahvistui, kun avoimiin virkoihin rekrytoituja henkilöitä saatiin töihin Orimattilaan.

Mielenkiinto haettavaksi julistettua kaupunginjohtajan virkaa kohtaan ylitti odotukset. Orimattilassa toivottiin etukäteen, että hakijajoukko kasvaisi toiselle kymmenelle. Hakijoita kertyi lopulta 19 ja heidän lisäkseen viisi henkilöä antoi suostumuksensa virkaan.

Päättäjillä oli aidosti valinnanvaraa.

Yhteensä 24 halukkaan joukosta löytyi useita kaupunginjohtajan viran vaatimukset täyttäviä ehdokkaita. Orimattilan päättäjillä oli aidosti valinnanvaraa, kun kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina päättämään uuden johtajan valinnasta.

Voiton vei selvällä ääntenenemmistöllä Tammelan kuntaa vuodesta 2014 lähtien johtanut 47-vuotias filosofian maisteri Kalle Larsson. Hän sai 33:sta tarjolla olleesta äänestä 23. Kisan toinen ennakkosuosikki, Siikalatvan lahtelaislähtöinen kunnanjohtaja Pirre Seppänen sai kymmenen ääntä.

Orimattilan kaupunginjohtajaksi selvin lukemin valittu Kalle Larsson: "Lämmittää ihan äärettömän paljon, että se olin juuri minä", kuuntele haastattelu

Larssonin tavoitteena on aloittaa työt Orimattilassa elokuun alussa. Hän kertoo olevansa johtajana joukkuepelaaja, jonka tavoitteena on varmistaa henkilökunnan menestyminen työtehtävissä. Ydinosaamisenaan Larsson pitää elinvoiman rakentamista, kunnan markkinointia, henkilöstön kehittämistä ja edunvalvontaa.

Näille ominaisuuksille on käyttöä, kun Orimattila yrittää pysäyttää vuosia jatkuneen väestökadon. Larsson pitää Orimattilaa sopivan kokoisena Lahden naapurikaupunkina, joka hyötyy moottoritiestä ja Hennan asemasta. Tuuliharjan liittymän ympäristöön voisi syntyä uusi merkittävä työpaikka-alue, mutta se edellyttää kaupungilta rohkeita investointeja.

Larssonin mukaan Orimattila ei tarvitse ihmetekoja vaan hyvinkin arkisia toimivia ratkaisuita, jotka vahvistavat kaupunkilaisten tyytyväisyyttä kotikaupunkiaan kohtaan. Hän haluaa luoda kaupunkilaisiin niin mutkattomat välit kuin mahdollista. Uudenlaista viestintä- ja brändiosaamista tarvitaan, sillä Orimattilassa on yhä havaittavissa tiettyä sisäänpäin lämpiävyyttä.