Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Vanhusneuvolasta isoja säästöjä

Etelä-Suomen Sanomien Mielipide-sivulla julkaistiin 12.5. kaksi kirjoitusta (Sari Niinistö sekä Meri-Sisko Eskola ja muut) tärkeästä ja ajankohtaisesta asiasta: ikäihmisten neuvolasta.

Lahden kaupungin vanhusneuvosto on pari vuotta sitten tehnyt aloitteen samasta asiasta. Se ei saanut tuulta alleen silloisessa hyvinvointiyhtymässä.

Nyt kun uusi hyvinvointialue on muotoutumassa, kannattaisi tämä vanhusneuvola-aloitekin kaivaa esiin, semminkin kun ikääntyvä väestönosa yhä kasvaa. Ajatuksena on, että ikääntyvä tulisi vanhusneuvolapalvelujen piiriin jäädessään eläkkeelle. Neuvola tarjoaisi lastenneuvoloiden tapaan ikääntyville säännöllisiä hyvinvointitarkastuksia, palvelutarpeen arviointeja sekä ohjaisi heitä palvelupolulla eteenpäin.

Vanhusneuvolatoiminta olisi mitä suurimmassa määrin ennaltaehkäisevää. Sillä voidaan pitää ikäihmisten kuntoa yllä, lisätä toiminnallisten ikävuosien määrää ja vähentää ympärivuorokautisen hoivan tarvetta. Vanhusneuvoloita on jo toiminnassa muutamilla alueilla Suomessa, ja niistä on saatu hyviä kokemuksia.

Kirjoittaja on Lahden kaupungin vanhusneuvoston jäsen.