Juha Honkosen kolumni Lahdesta Suomen kaasupääkaupunki

Lahti – Suomen kaasupääkaupunki. Kuulostaako päräyttävältä?

Mielestäni mielikuva on ainakin parempi kuin Suomen Chicago tai Business City. Kaasuimago olisi luonteva jatkumo ympäristöpääkaupunki-brändille.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on maalaillut, että Pohjanlahdesta voisi kaasun avulla tulla uusi Persianlahti. Lahdesta voisi kuitenkin tulla vielä oikeampi PersianLahti.

Kaasussa on tulevaisuus – mutta ei fossiilisessa maakaasussa, jota nyt Venäjän hyökkäyksen aikana verikaasuksikin kutsutaan.

Tarkoitan biokaasua ja vetyä. Lahdella on kummassakin iskun paikka.

On täysin mahdollista, että Venäjä sulkee maakaasuhanat, koska Suomi ei suostu maksamaan kaasusta ruplissa. Niin on jo käynyt Puolassa ja Bulgariassa.

Lahdella on merkittävä asema kaasunsaannin turvaamisessa. Kujalassa toimii jo yksi Suomen suurimmista biokaasulaitoksista, Labio. Se tuottaa jätteestä 50 gigawattituntia kaasua vuodessa.

Lahdesta voisi tulla oikea PersianLahti.

Lisäksi Hartwall ja Lahti Energia rakentavat juomatehtaan pihaan biokaasulaitosta, joka käyttää panimolla sivutuotteena syntyvää mäskiä. Kaasua käytetään lämmittämään tehtaan höyrykattiloita, mutta toivottavasti alueelle tulee myös tankkausasema kaasuautoille.

Sellaiselle tulee suuri tarve, jos asemilta loppuu maakaasu. Soitin Gasumille. Sieltä sanottiin, että Baltiasta tuleva putki turvaa kaasuntulon talveen asti. Silloin pelastajaksi pitäisi tulla Viron kanssa hankittava kelluva kaasuterminaali. Entä jos se ei ehdi ajoissa?

Minulla on oma peltilehmä ojassa. Mistä saan apetta kaasuautolleni, jos Gasumin letkusta kuuluu pelkkää pihinää?

Hartwallin juomatehtaan kaasupalloista tulee Lahteen uusi nähtävyys, joka näkyy Nelostielle saakka

Lähin muun yhtiön asema sijaitsee Mäntsälässä. Siellä Nivos tarjoaa nurmesta sekä hevosen- ja kananlannasta tehtyä menokaasua.

Suomen tavoite on nelinkertaistaa biokaasun tuotanto vuoteen 2030 mennessä. Se edellyttää yli sataa uutta biokaasulaitosta. Asiantuntijoiden mukaan niistä moni voisi sijoittua Päijät-Hämeeseen.

Maakunta on logistisesti erittäin hyvä paikka. Lahden seudulla on paljon biokaasun raaka-ainetta, ja asukkaita on sadan kilometrin säteellä yli miljoona. Lisäksi kaasuputki kulkee maakunnan läpi.

Lahdella on hyvät edellytykset olla metropoli myös kaasuista kevyimmälle, vedylle. Vety on erinomainen energianlähde, sillä sitä saa tehtyä uusiutuvasti suoraan vedestä sähkön avulla.

Haasteena on se, että vety on niin köykäistä, että sitä on kallista ja riskaapeliä siirtää ja varastoida.

Vedystä voidaan kuitenkin tehdä synteettisesti esimerkiksi bensiiniä, dieseliä ja maakaasua. Sellaisille on vuorenvarmasti kysyntää, jos Venäjä katkaisee kaasutoimituksensa.

Keinotekoisella energialähteen tuottamisella on englanninkielinen nimi, power-to-x. Periaatteessa tuo x voi olla jopa ruokaa, mutta ei mennä nyt siihen. Lähdetään siitä, että x on kaasua.

Lahti Energian kumppani satojenmiljoonien hankkeessa perustettiin vasta viime kesänä – Nordic Ren-Gas luottaa kokemukseensa ja osaamiseensa

Lahteen suunnitellaankin maan suurinta power-to-gas-tuotantolaitosta. Lahti Energia ja Nordic Ren-Gas allekirjoittivat alkuvuonna yhteistyösopimuksen uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottavan laitoksen suunnittelusta.

Laitosta hahmotellaan Kymijärven voimalaitosten kylkeen. Toteutuessaan se on myös Suomen suurin vihreään vetyyn liittyvä laitosinvestointi.

Tällä tiellä on hyvä olla. Eteenpäin täyttä kaasua!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut