Pääkirjoitus Kuntien ei pidä salata asioita vain varmuuden vuoksi

Lahden kaupunki alkoi viime vuosituhannen lopulla useimpien kuntien tavoin yhtiöittää toimintojaan. Tänä päivänä kaupungilla on jo kymmeniä konserniyhtiöitä, joissa se käyttää äänivaltaa joko yksin tai enemmistöosakkaana.

Yhtiöittämisbuumi sai alkunsa kaupungin tarpeesta ketteröittää päätöksentekoa ja liikkumavaraa ennen muuta sellaisissa toiminnoissa, jotka operoivat vapailla markkinoilla. Kaupungin näkökulmasta yhtiöittämiset ovat pääosin olleet onnistuneita ratkaisuja, mutta kaupunkilaisten kannalta niissä on ollut myös varjopuolensa.

Ehkä valitettavinta on, että merkittävä osa kaupungin vastuulla olevista toiminnoista on liukunut kunnallisen päätöksenteon julkisuutta säätelevän lainsäädännön ulottumattomiin. Yhtiöissä on opittu vetoamaan hanakasti osakeyhtiölakiin, joka ei suosi avoimuutta läheskään yhtä painokkaasti kuin esimerkiksi kuntalaki.

Itsekriittisyys on paikallaan, sillä kaupunkilaisilla on oikeus saada tietää myös konserniyhtiöiden asioista niin paljon kuin se on mahdollista lakeja rikkomatta.

Osakeyhtiölaki velvoittaa myös kuntayhtiöiden päättäjiä huolehtimaan ensi sijassa yhtiön itsensä eikä sen omistajien – viime kädessä veronmaksajien – edusta. Tämän tietäen voi ymmärtää, etteivät yhtiöt halua paljastaa esimerkiksi liikesalaisuuksia, joiden julkitulo olisi vastoin yhtiön intressejä.

Liikesalaisuus on kuitenkin siinä määrin tulkinnanvarainen käsite, että se saattaa houkutella pitämään julkisuudelta piilossa myös asioita, jotka kunta- ja julkisuuslain nojalla sinne ehdottomasti kuuluisivat. Näin epäilee Lahden tarkastuslautakunta tapahtuneen kaupungin hallinnossa, kun tytäryhtiöitä koskevia asioita on valmisteltu poliitikkojen päätettäviksi.

Tuoreimpana tapauksena lautakunta on nostanut pöydälle tapahtumayhtiö Lahti Eventsin riskejä kartoittaneen selvityksen. Kaupunginhallituksen talvella käsittelemästä selvityksestä tuli julki vain ylimalkainen tiivistelmä. Itse riskikartoitus merkittiin salaiseksi.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen on puolustanut lautakunnan hampaisiin joutunutta menettelyä. Hänen mukaansa selvityksen liikesalaisuudet koskivat Lahti Eventsin sopimuskumppanin KymiRingin asioita. Jos kaupunki paljastaisi kumppaneidensa salaisuuksia vastoin niiden tahtoa, kumppanit kävisivät pian vähiin.

Toki Timonen myös lupasi avata hallinnossa keskustelun siitä, olisiko tässä tapauksessa voitu olla avoimempia. Itsekriittisyys on paikallaan, sillä kaupunkilaisilla on oikeus saada tietää myös konserniyhtiöiden asioista niin paljon kuin se on mahdollista lakeja rikkomatta. Asiakirjojen salaamisen pitää aina perustua aitoihin liikesalaisuuksiin eikä vain valmistelijan mielikuvitukseen. Ainakaan se ei saa olla pelkkä veruke kiusalliseksi koettujen asioiden varjelemiseksi julkisuudelta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut