Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Palkankorotukset eivät ole ratkaisu hoitoalan todelliseen ongelmaan

Meillä on ollut menossa aivan mieletön rumba palkankorotuksista, lakoista, pakkolaista ja irtisanoutumisista. Eivät palkankorotukset ole mikään ratkaisu hoitoalan ongelmaan, joskin pakkohan ne on hyväksyä. Kohta ne ovat taas edessä. Huonosti ansaitsevat ihmiset tarvitsevat enemmän rahaa selvitäkseen. He ansaitsevat korotuksen.

Tutkimusten mukaan parempi palkka ei työtyytyväisyyttä kovin pitkälle kuitenkaan kanna. Enemmän on kysymys työpaikan viihtyvyydestä, ilmapiiristä, työn johtamisesta ja hallinnon toimista yleensäkin. Nämä ovat ne hoitoalan kriisin varsinaiset syyt, joille ei mitenkään tuntuvasti edes yritetä tehdä mitään.

Ihmiset eivät ole motivoituneita huonossa työyhteisössä. Eikä syy ole heidän, vaan huonon johdon. Johtohan istuu ”laboratoriossaan” ja ihmettelee, että ”jotain tarttis varmaan tehdä”. Halua ja osaamista ei kuitenkaan löydy.

Ihmiset eivät ole motivoituneita huonossa työyhteisössä.

Rahaahan meillä on. Yksinomaan ryhdistämällä hallintoa saavutettaisiin suuria säästöjä. Ei siellä niin paljon päälliköitä tarvita kuin mitä siellä on. Johtamisesta tulisi ryhtyä puhumaan samalla vimmalla kuin palkoistakin.

Eläkesysteemissäkin on tällä hetkellä liikaa rahaa kiinni. Sitä kokonaiskassaa voitaisiin pienentää muutamalla miljardilla. Yksinomaan sieltä rahastoja voisi ilman mitään huolta supistaa sen verran kuin palkkoihin tarvitaan lisää. Samoin lakia pitäisi muuttaa siihen suuntaan, että eläkeyhtiöt voisivat vapaammin kartuttaa tulojaan.

Sote-uudistus maksaa miljardeja. Sille ei varmaan mitään pysty enää tekemään.

Silloin, kun toimitaan samoin kuin ennenkin ja odotetaan toisenlaista tulosta, eletään mielenhäiriön vallassa.

Maatamme on pidetty esimerkillisenä varhaiskasvattajana ja kouluttajana. Nyt sielläkin mättää. Ei ole tekijöitä, eikä ole rahaa maksaa kunnon palkkoja. Osaavatkohan tulevat polvet enää lukea ja laskea?

Kirjoittaja on lahtelainen.