Nina Rädyn kolumni Cannonball-kolmiossa tehdään pian tärkeä ratkaisu

Tuntuuko, että Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa on tänä alkuvuonna käsitelty jatkuvasti moottoripyöräjengi Cannonballiin liittyviä juttuja?

Jengin toiminta ei ole keskittynyt tälle alueelle, mutta Lahti sattuu sijaitsemaan Cannonball-kolmiossa: Heinolan, Hämeenlinnan ja Kausalan osastojen rikoksia käsitellään täällä.

Mutta nyt Lahden oikeustalolla on meneillään sellaista, mitä ei ole aiemmin ollut. Syyttäjät vaativat koko Cannonballia lakkautettavaksi. Perjantaina kuullaan loppulausunnot.

Lakkauttamiskanteessa on kyse ennen kaikkea yhdistyslain tulkinnasta. Muodostavatko Cannonball MC (CMC) ja sen alaryhmä Squad 32 rekisteröimättömän yhdistyksen vai eivät?

Jos kyseessä on rekisteröimätön yhdistys, se kuuluu yhdistyslain piiriin ja voidaan lakkauttaa lain nojalla.

CMC:n asianajajan mukaan kyseessä on moottoripyöräkerho. Ei siis kielletty yhdistys eikä lain ja hyvien tapojen vastainen. Eikä yhdistys lainkaan.

CMC:n johtaja kertoi oikeudessa, että kerho perustettiin moottoripyöriä harrastavien samanhenkisten miesten yhteisöksi. Jossain vaiheessa toiminta laajeni nopeasti ja mukaan tuli sellaisiakin yksittäisiä ihmisiä, jotka tekevät rikoksia.

Näin vain kävi, sillä eri paikkakuntien osastoilla oli vetovoimaa. Mutta rikokset eivät johtajan mukaan kuulu kerhon toimintaan. Kuten ei ”aseiden kanssa läträäminenkään”, vaikka yksittäiset jäsenet ovat niin tehneet.

Syyttäjien mielestä CMC on aatteellinen yhdistys, koska se on ilmoittanut olevansa moottoripyöräkerho.

Yhdistyslaki lähtee siitä, että yhdistykset ovat aatteellisia, eli ne keskittyvät jonkin tietyn asian tai aatteen äärelle. Tämä kattaa kaikki yhdistykset urheiluseuroista marttayhdistyksiin. CMC:llä kyse olisi moottoripyörien harrastamisesta.

Syyttäjien tavoitteena on osoittaa, että CMC vaatii jäseniltään kuuliaisuutta, on aseellisesti varustautunut ja sotilaalliseen tapaan järjestäytynyt. Sellainen on yhdistyslaissa kiellettyä.

Osapuolet katsovat samaa aineistoa tismalleen päinvastaisesti.

Näyttönä on myös jäsenten tuomioita vakavista rikoksista, yleensä törkeistä huumausainerikoksista, jotka osoittavat lain ja hyvän tavan vastaisuutta. Usein oikeus on katsonut, että rikokset on tehty järjestäytyneen rikollisryhmän jäseninä.

Lakkauttamiskanteen osapuolet katsovat siis samaa aineistoa tismalleen päinvastaisesti.

Rikollisryhmä United Brotherhood lakkautettiin tänä keväänä. Hovioikeus ei antanut tuomiosta valituslupaa eikä korkein oikeus ottanut asiaa käsittelyyn, joten Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio sai lainvoiman.

CMC:n asianajajan mukaan sitä ei voida pitää ennakkopäätöksenä, koska ratkaisu on tehty käräjäoikeustasolla. Yleensä ennakkopäätöksinä pidettävät ratkaisut on tehty korkeimmassa oikeudessa.

Jos CMC lakkautetaan, sen toiminnasta tulee rangaistavaa. Laittomasta yhdistystoiminnan harjoittamisesta voidaan tuomita sakkoja.

Viranomaisten mukaan ryhmien lakkauttaminen toimii, vaikka se ei estäkään rikosten tekemistä toisessa ryhmässä.

Laillinen harrastaminen moottoripyörien parissa saa toki jatkua mutta ei jengiliivit päällä. Rikosseuraamuslaitoksen asiantuntija totesi STT:lle, että juuri liivit vaikuttavat etenkin nuorten haluun liittyä rikollisryhmään, koska liivit tuovat valta-asemaa ja pelkoon perustuvaa kunnioitusta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut