Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Päätöksenteossa on turvattava vammaisten henkilöiden äänen kuuluminen

Suomi on ratifioinut jo kesäkuussa 2016 YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen, jonka tarkoituksena on taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää heidän ihmisarvonsa kunnioittamista.

Sopimus edellyttää myös, että kaikissa vammaisia koskevissa asioissa heidät otetaan mukaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Tästä syystä Pohjois-Karjalan aluevaltuusto teki viime kokouksessaan päätöksen, että kaikki hyvinvointialueen vaikuttajaelimet, mukaan lukien vammaisneuvostot, saavat läsnäolo- ja puheoikeuden hyvinvointialueen lautakuntien kokouksissa.

Näin voidaan turvata vammaisvaikutusten arvioinnin toteutuminen sekä saada arvokas kokemustieto vahvistamaan päätöksentekoa.

Pohjois-Karjalassa vammaisneuvostot saavat läsnäolo- ja puheoikeuden hyvinvointialueen lautakuntien kokouksissa.

Suomessa vammaisten ihmisten yhdenvertaisuus ei vielä täysin toteudu, ja siksi tämä päätös oli merkittävä askel eteenpäin. Vammaisten yhdenvertaisuus ei tarkoita vain vammaispalvelujen kehittämistä, vaan kaikessa päätöksenteossa on arvioitava, miten varmistetaan vammaisten osallistumismahdollisuudet ja oikeudet.

Esimerkiksi eduskunnan tarkastusvaliokunta huomautti keväällä, että Suomessa tehdään edelleen lakien vaikutusarvioita liian kapea-alaisesti. Säädösehdotuksissa tulisi arvioida vammaisten ihmisten näkökulmasta vaikutuksia esimerkiksi esteettömyyteen, palvelujen saatavuuteen sekä työllisyyteen.

Kaikkien päättäjien tulisi myös tutustua YK:n vammaisoikeuksien sopimukseen ja sen velvoitteisiin. Velvoitteet koskevat myös kuntia ja hyvinvointialueita.

Seuraava tärkeä asia on saada potilas- ja sosiaaliasiahenkilön rinnalle vammaisasiahenkilö, joka toimii vammaisten henkilöiden oikeuksien edistämiseksi hyvinvointialueella. Samoin tarvitaan entistä vahvempaa valvontaa sekä epäkohtiin puuttumista, joten Suomeen tulisikin perustaa vammaisasiainvaltuutetun virka, lapsiasiainvaltuutetun tapaan.

Vammaisten oikeuksien vahvistamisessa on kyse ihmisoikeuksien toteutumisesta. Kaikilla tulee olla yhtäläinen oikeus osallistua täysipainoisesti ja olla osana yhteiskuntaa.

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.), eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän ja Pohjois-Karjalan aluevaltuuston puheenjohtaja.