Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Hoitajat tavoittelevat yhä kuuta taivaalta

Kunta-alan pitkässä ja sitkeässä työehtosopimusriidassa kävi keskiviikkona kuten oli pelättävissä. Hoitajien Tehy ja Super tyrmäsivät sovittelulautakunnan ehdotuksen, joka olisi kelvannut sekä työnantajille että kaikille muille palkansaajajärjestöille.

Työnantajapuolelle ehdotus tosin tuotti tuskaa, sillä se olisi tuonut kuntatyöntekijöille viidessä vuodessa runsaan 5 prosentin palkankorotukset yleisen linjan mukaisten korotusten päälle.

Tarjous oli esimerkiksi vientialoilla solmittuihin sopimuksiin verrattuna siinä määrin avokätisempi, että kovia vaatimuksia vielä alkuviikosta esittäneet Jyty, Jau ja Juko, joka edustaa muiden muassa opettajia, olisivat tarttuneet siihen isommitta mutinoitta. Tehy ja Super sitä vastoin tyrmäsivät esityksen täysin kuvaillen sitä jopa luokattoman huonoksi.

Hoitajien mukaan sovintoesitys ei olisi millään tavalla parantanut alalla vallitsevaa työntekijäpulaa, jonka pelätään pahenevan entisestään tulevina vuosina. Uhan olemassaolon tunnustavat kaikki, mutta ongelma on siinä, että hoitajajärjestöillä itsellään ei ole käytännössä tarjottavanaan sen torjumiseksi kuin yksi ratkaisu, ja se on ruhtinaallisen suuri palkankorotus.

Hoitajat eivät ole tinkineet vaateestaan, vaikka sen paremmin kuntatyönantajat kuin valtiovalta eivät ole toistaiseksi keksineet, millä ilveellä korotukset rahoitettaisiin horjuttamatta samalla vakavasti koko julkisen taloutemme kestävyyskykyä.

Irtisanomisuhan venyttäminen vuodenvaihteen tienoille on hoitajilta taitavaa neuvottelutaktiikkaa.

Sovintoehdotuksen kokema tyrmäys jumitti entisestään neuvottelujen pattitilannetta hoitajien ja työnantajien välillä. Muita kunta-alan neuvotteluosapuolia ehdotus saattaa sentään vielä palvella perustana, jonka päälle ne voisivat ehkä piankin rakentaa omat sopimuksensa.

Hoitajat tyytyvät näillä näkymin seuraamaan kunta-alan neuvotteluja sivusta, kunnes muut saavat tulosta aikaan. Aikaisintaan vasta sen jälkeen hoitajat aikovat siirtyä työtaistelunsa seuraavaan vaiheeseen, laajoihin joukkoirtisanoutumisiin.

Myöhäisimmillään irtisanoutumiset ajoitettaisiin vasta vuodenvaihteen tienoille, jolloin sote-palvelut siirretään kunnilta valtion kustannettaviksi. Uhan venyttäminen niin pitkälle on hoitajilta taitavaa neuvottelutaktiikkaa.

Vuoden vaihtuessa vaaleihin on aikaa enää kolmisen kuukautta. Niin lähellä vaaleja hallituksen olisi entistä vaikeampaa torjua hoitajien muita aloja selvästi korkeammat palkankorotusvaatimukset, vaikka ne tässä kohtaa vertautuvat vielä kuun tavoittelemiseen taivaalta.