Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Pirstaleisen palveluviidakon sijaan tarvitaan vanhusneuvoloita

Mielestämme Suomeen tarvitaan vanhusneuvoloiden järjestelmä. Tavoitteena pitäisi olla ikääntyvälle väestölle tarkoitettu, lastenneuvolaa vastaava neuvolapalvelu. Neuvolasta ikääntyvä saisi ohjausta tarvitsemiinsa sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Ikääntyvä tulisi vanhusneuvolapalvelujen piiriin jäädessään eläkkeelle. Ikärajana olisi 65 vuotta. Neuvola tarjoaisi ikääntyvälle säännöllisiä hyvinvointitarkastuksia, mukaan lukien terveystarkastukset sekä kotihoidon ja muun palvelutarpeen arviointeja. Näihin pohjautuen häntä ohjattaisiin palvelupolulla eteenpäin.

Neuvolasta saisi tietoa myös sosiaalisista etuisuuksista, oikeudellisista ja asumiseen liittyvistä kysymyksistä. Kyse on kokonaisvaltaisesta palvelukonseptista. Neuvolat toimisivat lähipalveluina hyvinvointialueilla.

Ikääntyvillä tulee olla subjektiivinen oikeus ympärivuorokautiseen hoivaan, josta neuvola päättää valtakunnallisiin kriteereihin perustuen.

Neuvolatoiminnalla voidaan ehkäistä ikääntyvien kunnon romahtamista ja siten lisätä toiminnallisten ikävuosien määrää. Itsenäisen tai kotihoitopalveluin tuetun asumisen vuodet lisääntyvät ja ympärivuorokautisen hoivan vuodet vähenevät.

Ikääntyneiden sote-palveluiden keskittäminen vanhusneuvolaan nykyisen, pirstaleisen ja vaikeasti hahmottuvan järjestelmän sijasta on kaikkien, myös heidän asioitaan hoitavien ja järjestävien läheisten etu.

Valtakunnallista vanhusneuvolajärjestelmää edistämään on julkistettu myös kansalaisaloite.