Pääkirjoitus Huonosti kohdellut eläimet työllistävät eläinsuojelua

Lahdessa tehdään viikoittain eläinsuojeluilmoituksia ja tarkastuksia. Trendi on sama koko maassa: seura- ja harrastuseläimiin liittyvät eläinsuojelutarkastukset ovat räjähtäneet moninkertaisiksi kymmenessä vuodessa. Koko maassa eläinsuojelurikosten määrä on kasvanut ja osa niistä on törkeitä.

Usein lemmikit joutuvat sijaiskärsijöiksi omistajansa ongelmien vuoksi. Harva kohtelee eläintä huonosti silkkaa ilkeyttään, mutta silti olisi toivottavaa, että jokainen eläimen omistaja tuntisi myös vastuunsa ja osaisi pyytää apua silloin kun omat voimat eivät enää riitä.

Ehkä eläinsuojeluilmoitusten kasvussa voi nähdä myös jotain positiivista: ihmiset eivät enää sulata eläinten kaltoin kohtelua vaan tekevät herkästi ilmoituksia. Valitettavasti valvontaeläinlääkärien kokemukset (ESS 3.5.) paljastavat, ettei liian herkästä ilmoittelusta kovinkaan usein ole kyse.

Lahden valvontaeläinlääkärit kertovat haastattelussa käyneensä asunnoissa, joiden lattialla on ulostetta ja koiran ruokaa. On tapauksia, joissa sairasta tai vammautunutta eläintä ei viedä hoitoon tai lopetettavaksi, koska eläinlääkärit ovat kalliita. Toisinaan eläimen huono kohtelu voi johtua myös tietämättömyydestä tai vanhentuneista käsityksistä.

Lemmikkieläimiin kohdistuvasta eläinsuojeluvalvonnasta väitöskirjaa tekevä Elli Valtonen perää Suomeen lisää valvontaeläinlääkäreitä. Tutkijan mukaan myös poliisin osaamisessa olisi reippaasti parannettavaa.

Liian herkästä ilmoittelusta ei kovinkaan usein ole kyse.

Poliisin osaamista ja resursseja eläinsuojelutyössä on arvosteltu valtakunnan tasolla jo aiemminkin. Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen otti viime vuonna kantaa poliisin toimintaan eläinsuojelurikosten tutkinnassa havaittujen merkittävien puutteiden vuoksi. Vähintä olisi, että edes eläinsuojeluilmoitukset kirjattaisiin yhdenmukaisesti kaikissa poliisilaitoksissa.

Hämeen poliisissa ei ole eläinsuojelurikoksiin erikoistunutta poliisia, mutta eläimiin liittyvät jutut pyritään ohjaamaan aina samoille tutkijoille. Hämeessä poliisille on onneksi luvassa myös koulutusta eläinsuojeluun liittyvässä tutkinnassa, kuten komisario Raimo Piispa ESS:n haastattelussa lupaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut