Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Kotiniemen virkistysalueesta ei päätetty luopua kevyin perustein

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi 30.4.2022 Kotiniemen virkistysalueesta. Jatkamme hiukan aiheesta.

Kuten uutisessa kerrottiin, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) Lahden osasto 48:n kevätkokouksessa päädyttiin luopumaan Lahden Kotiniemen virkistysalueesta. Jäsenet äänestivät luopumisen puolesta. Alueen toiminta loppuu vuoden 2022 aikana.

Kotiniemen alue on pitkään ollut ammattiyhdistysten käytössä. Vuonna 2020 Lahden yhteisjärjestö loppui ja alue kokonaisuudessaan siirtyi JHL Lahden osasto 48:n alaisuuteen.

Alueelle on vuodelta 1960 alkaen rakennettu mökkejä, saunatilat, juhlatila, talonmiehen asunto ynnä muita. Rakennusten kunto on todella huolestuttava, koska korjauksia ei ole juurikaan tehty. Tiloja on käytetty vuosikymmenet, mutta niiden hoitaminen ja kunnostaminen on jätetty huomiotta lähes kokonaan.

Nyt korjausvelvoite olisi mittava rahallisesti, ja enää rakennuksia ei saisi jättää hoitamatta. Meillä ammattiyhdistyksenä on velvoite Lahden kaupungin maavuokrasopimuksessa pitää alueen kiinteistöt kunnossa.

Osalla jäsenistä alueeseen liittyy paljon tunnepuolta.

Alueen kunnostamisesta on tehty mittavat kilpailutukset viime vuoden puolella eikä kunnostaminen olisi ollut halpaa, vallankin rakennusten ollessa jo välttämättömän korjauksen tarpeessa. Lisäksi Lahden kaupunki on nostamassa maavuokraa vuonna 2022, ja myös tämä olisi ollut yhdistykselle mittava rahallinen rasite. Niinpä alueen käyttäjähintojen korottaminen olisi ollut perusteltua eikä tarkoituksena ollut ajaa alueen käyttäjiä muualle.

Alue on aikoinaan rakennettu vapaaehtoisvoimin, ja alueen toiminnassa on ollut useita yhdistyksiä mukana. Vapaaehtoisten työ on ollut silloin aivan eri mittakaavassa ja sitoutuneita ihmisiä on ollut runsaasti toiminnassa mukana. On ollut jopa kunnia olla tämän kaltaisessa toiminnassa mukana antaen omaa vapaa-aikaansa Kotiniemen virkistysalueelle.

Vapaaehtoistoimintaa on vieläkin, mutta se on supistunut todella vähäiseksi. Nuorempia henkilöitä ei enää saada innostumaan tämän kaltaisesta toiminnasta, vaan he haluavat käyttää vapaa-aikansa muutoin. Vanhemmat alueen käyttäjät ovat pienellä joukolla olleet vielä mukana ja heidän antamansa aika on ollut todella korvaamaton.

Kotiniemi alueena on hieno paikka ja se on palvellut pitkään. Osalla jäsenistä alueeseen liittyy paljon tunnepuolta, ja tämä on aivan ymmärrettävää. Muutokset aiheuttavat yleisesti aina vastustusta, mutta nyt muutos on aiheellinen.

Tähän sopeutuminen vie monella pitkään aluetta käyttäneillä aikaa, ja toiset eivät sopeudu ymmärtämään tehtyjä ratkaisuja koskaan. Vihan, suuttumuksen, luopumisen ja surun tunteita on varmasti osalla jäseniä, jotka ovat aluetta pitkään käyttäneet.

Emme voi yhdistyksenä ajatella vain pientä joukkoa.

Täytyy kuitenkin muistaa, että yhdistyksellämme on paljon jäseniä, jotka eivät käytä Kotiniemen aluetta lainkaan. Yhdistyksemme teki alueen käytöstä kyselyn jäsenille ja kyselyn tulokset olivat sen suuntaiset, että vain pieni vakiintunut käyttäjäjoukko on kiinnostunut alueesta. Tämäkin puoltaa alueesta luopumista.

Ammattiyhdistyksen eli JHL Lahden osasto 48:n tärkein tehtävä on jäsentensä edunvalvonta. Ammattiliitto neuvottelee jäsenilleen työehtosopimukset ja valvoo niiden toimeenpanoa työpaikoilla. Yhdistyksemme toimisto palvelee myös työttömyyteen ja muihin jäsenasioihin liittyvissä asioissa.

Yhdistyksemme ei siis ole tehnyt tätä luopumiseen liittyvää päätöstä kevyin perustein. Olemme vastuullisesti halunneet ajatella yhdistyksemme kaikkia jäseniä ja sitä, miten heidän jäsenmaksujaan käytämme. Emme voi yhdistyksenä ajatella vain pientä joukkoa, kun meillä on yli 1 800 jäsentä yhdistyksessä.

Virkkunen on JHL Lahden osasto 48:n puheenjohtaja.