Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Ruoan hinnan nousu rajua, onko siihen todellista syytä?

Kävin ruokakaupassa hiljattain ja kauhistuin hintojen nousua. Parin kuukauden takaisesta esimerkiksi kananmunien hinta oli noussut 44 prosenttia, hunaja 28 prosenttia, leivät 10–20 prosenttia. Mikä selittää näin rajut korotukset?

Kuljetuskustannukset ovat nousseet, mutta eivät välttämättä, koska monilla liikkeillä on pitkäaikaiset sopimukset. Leivän hinnan korotuksia perustellaan Ukrainan sodalla. Viljan osuus leivän hinnasta on kuitenkin häviävän pieni eikä hinnan kaksinkertaistuminenkaan edellyttäisi noin suurta leivän hinnan korotusta.

S- ja K-ryhmä yrittävät perustella maailmanpoliittisella tilanteella rajuja hinnan nousuja, mutta se voi kolahtaa omaan nilkkaan. Oman havaintoni mukaan saksalainen päivittäistavaraliike ei ole mennyt näin kohtuuttomiin korotuksiin. Toisaalta Lidlin tulo Suomeen aikoinaan toi oikeata kilpailua alalle, ja ilman sitä ruoan hinta Suomessa olisi paljon korkeampi. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ennusti ruoan hinnan kaksinkertaistuvan, mutta jos niin kävisi, monen vähätuloisen elämä kävisi sietämättömäksi.

Kirjoittaja on kärköläläinen.