Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Päijät-Hämeellä on ensi kevään eduskuntavaaleissa revanssin paikka

Viime kuntavaaleista ei ole vielä kulunut kokonaista vuotta eikä aluevaaleista sitäkään vähää. Puolueilla ja niiden kellokkailla ei silti ole varaa levätä laakereillaan, sillä kello tikittää jo kovaa vauhtia kohti ensi huhtikuussa pidettäviä eduskuntavaaleja.

Menneet vaalit ovat opettaneet puolueille, että ehdokaslistat kannattaa nuijia valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen vaalikampanjan alkupaukkua. Tämän tietäen useimmat puolueet ovat myös Hämeessä asettaneet tavoitteekseen, että viimeistään vuodenvaihteen tienoilla ei kenellekään ole enää epäselvää, ketkä 14 ehdokasta puolue asettaa äänestäjien punnittavaksi kevään vaaleissa.

Toistaiseksi puolueet ovat vielä pidätelleet itseään. Nykyisistä hämäläisedustajastakin on ehdolle nimetty vasta Mirka Soinikoski (vihr.). Muiden tilanne on yhä avoin, mutta ilmeisesti vain periaatteessa. Käytännössä puolueissa uskotaan, että kaikki istuvat kansanedustajat ovat käytettävissä, kun ehdokaslistoja aletaan jo aivan lähiviikkoina urakoimaan täyteen.

Perinteisesti puolueet noudattavat ehdokasasettelussaan tasajakoa, jonka mukaan sekä Päijät-Hämeestä että Kanta-Hämeestä nimetään seitsemän ehdokasta. Yhtä perinteisesti maakunnat käyvät aina kovaa kilpailua siitä, kumpi onnistuu saamaan Arkadianmäelle enemmän omia edustajiaan.

Viimeksi Kanta-Häme nousi niskan päälle. Se löi Päijät-Hämeen edustajaluvuin 8–6, vaikka uurnilla kävi jälleen enemmän päijät- kuin kantahämäläisiä äänestäjiä. Tulos paljasti, että Kanta-Hämeessä onnistuttiin Päijät-Hämettä taitavammin valikoimaan listoille ehdokkaita, jotka vetosivat äänestäjiin myös naapurimaakunnan puolella.

Kansanedustajan kotimaakunnalla on merkitystä.

Ensi kevään vaaleissa Päijät-Hämeessä on pystyttävä parempaan, sillä eduskunnassa tulee tuon tuostakin vastaan eritoten edunvalvontaan liittyviä asioita, ja niiden kohdalla on kansanedustajan kotimaakunnalla merkitystä. Vaikka Päijät- ja Kanta-Hämeen edut osuvat usein yksiin, joskus ne menevät ristiin. On luonnollista, jos edustaja kallistaa silloin vaakansa oman maakuntansa puolelle, vaikka hän tuntisi olevansa kiitollisuudenvelassa myös naapurimaakunnassa asuville äänestäjilleen.

Revanssin saaminen Kanta-Hämeestä edellyttää Päijät-Hämeeltä suurta tarkkuutta puolueiden ehdokasasettelussa. Listalle pitää löytää riittävästi vetovoimaisia päijäthämäläisiä ehdokkaita mutta siten, että he eivät söisi liikaa toistensa ääniä kantahämäläisten hyödyksi. Se on harmittavan usein ollut Päijät-Hämeelle vaikeampi rasti kuin Kanta-Hämeelle.

Support your maakunta – miksi Kanta-Häme jyrää ja Päijät-Häme vikisee?