Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Päijät-Sotessa on pikaisesti käytävä käsiksi hoitojonoihin – pitkät odotusajat lisäävät tuskaa ja tulevat kalliiksi

Sairauksia ja vammoja on hyvä hoitaa ripeästi. Joskus kiireettömäksi luokitellun hoidon pieni viivästyminen ei tuo suurta lisämurhetta, mutta useimmiten jokainen odotuspäivä on tuskaa potilaalle ja kallista niin työnantajalle kuin yhteiskunnallekin.

Riittävän ripeän hoidon takaamiseksi terveydenhuoltolaissa on säädetty hoitotakuusta. Erikoissairaanhoidossa takuu tarkoittaa sitä, että hoito on aloitettava viimeistään kuuden kuukauden sisällä siitä, kun hoidon tarve on todettu.

Tällä hetkellä tämä takuu on kuollut kirjain järkyttävän monelle suomalaiselle. Jo ennen koronakriisiä hoitojonot olivat ennätyksellisen pitkät, ja koronakriisin jälkeen tilanne on pahempi kuin koskaan – parhaillaan voimassa on myös hoitajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka kärjistää tilannetta entisestään.

Päijät-Hämeessä tilanne on huolestuttava. Hoitotakuu eli kuuden kuukauden jonotusaika ylittyy erikoissairaanhoidossa 339 potilaalta. Jono ei ole juurikaan pienentynyt tammikuun lopusta, jolloin yli puoli vuotta jonossa olleita oli 342. Yhteensä hoitoa odottavia oli tuolloin 3 951, huhtikuun lopulla heitä on vielä enemmän eli 4 022.

Hoitajien irtisanoutumiset jyrkässä kasvussa Päijät-Sotessa – kolme kokenutta hoitajaa kertoo, miksi hekin harkitsevat lähtöä

Vertailu muihin sairaanhoitopiireihin kuvastaa karua näkymää: täällä jonot olivat valtakunnan ennätystasolla jo viime vuoden lopussa. Silloin tyypillisin odotusaika oli 64 vuorokautta. Nyt keskimmäinen odotusaika eli mediaaniodotusaika on täällä 71 vuorokautta.

Synkin tilanne Päijät-Sotessa on kirurgian erikoisalalla. Yli puoli vuotta jonottaneita on 284, mikä on 29 enemmän kuin vielä tammikuun lopussa – jono on siis vain kasvanut alkuvuodesta.

Päijät-Soten mukaan tilanne ei ole nopeasti helpottumassa. Kesälomat lähestyvät ja syksyllä suuri osa leikkaustoiminnoista muuttaa uuteen sairaalarakennukseen, mikä vaikeuttaa toimintoja useiden viikkojen ajan.

Päijät-Hämeen tilanne on huolestuttava.

Kun edessä on tällainen näkymä, olisi käytettävä kaikki mahdollisuudet jonojen purkuun ennen lomakautta esimerkiksi lisätöitä tekemällä. Vuoronvaihto- ja ylityökielto ei koske lisätöitä.

Viikonloppuisin tehtäviin lisätöihin henkilökunnalla on halua ja lisätyösopimus tuo ainakin pienipalkkaisille hoitajille urakoinnista hyvän korvauksen. On varsin outoa, että yksi tällainen lisätyöleikkauspäivä jouduttiin helmikuussa peruuttamaan. Kaikki valmistelut oli tehty ja potilaat kutsuttu, kunnes yhtäkkiä ilmeni, ettei johtajaylilääkäri ollut hyväksynyt lisätyösuunnitelmaa. Eikö tieto kulje vai onko johtamisessa parannettavaa?

Jonossa odottavat potilaat olisivat mielellään tulleet kauan odottamaansa operaatioon.