Lukijalta | Maatalousministeri syyttää turhaan kauppaa

Maatalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) haukkuu väärää puuta. Hän kertoi televisiossa, että kauppa on suurin syyllinen maatalouden ahdinkoon. Kauppa kuulemma ostaa kotimaiset maataloustuotteet suoraan tuottajilta. Elintarviketeollisuus ostaa valtaosan kotimaisista maataloustuotteista suoraan viljelijöiltä, jalostaa ne ja myy edelleen kaupalle. Yksittäiset kaupat ostavat suoraan lähialueensa tuottajilta vain lähiruokaa, perunoita, juureksia, kananmunia ja leipää ja maksavat niistä tuottajille oikean hinnan, ilman välikäsiä.

Maatalouden ahdinko ei parane sillä, että vain yhtä osapuolta ketjussa haukutaan. Monet aikaisemmat maatalousministerit ovat kovilla puheillaan yrittäneet parantaa tilannetta. Päätökset ja oikeat toimenpiteet ovat puuttuneet, eikä tuloksia ole tullut. Uusia lakeja säätämällä tilanne ei parane.

Ulkomaisten rinnakkaistuotteiden tuonnin rajoittaminen auttaisi kotimaista teollisuutta. Ihmettelen, miksei juuri valmistuneessa puolustusselonteossa otettu vahvemmin kantaa ruokaturvallisuuden ja huoltovarmuuden parantamiseksi.

Korjaustoimenpiteitä pitää saada aikaan koko ketjuun: valtiovalta-tuottaja-elintarviketeollisuus-kauppa-kuluttaja. Tuotantoketjun kaikki osapuolet on koottava samaan pöytään. Kun ketjun osapuolet tuntevat toistensa ongelmat, ratkaisut löytyvät helpommin.

Rakentavien keskustelujen avulla on löydettävä kehittämistarpeet ja keinot jokaiselle ketjun osalle: kustannussäästöt, tehokkuus, työmäärät, logistiikka, hinnoitteluperusteet, yhteistyösopimukset, kausivaihteluiden huomiointi, tuotantokustannusten kehitys, kotimaisen brändin luominen, maatilamatkailun kehittäminen, tulosten seuranta ja verotus.

Uskon että suomalaiset ovat valmiita maksamaan kotimaisesta ruoasta enemmän, kun tietävät, että sillä turvataan ruoan huoltovarmuus myös kriisitilanteissa.

Kirjoittaja on lahtelainen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut