Lukijalta | Lastensuojelussa korjataan elämän routavaurioita

Lenkkipolkuni varrella, tien poskessa, on kyltti, jossa lukee ”routavaurioita”. Se varoittaa tienkäyttäjiä muutoksista tien kunnossa. Samalla tavoin se voisi hyvin kuvata elämässä tapahtuvia, yllättäviä tai pidemmällä ajalla syntyneitä muutoksia, routavaurioita. Niitä, joiden parissa me muun muassa lastensuojelussa työskentelemme.

Tienpinnan routavauriot näkyvät monttuina, kohoumina, halkeamina ja kelirikkona. Elämän routavauriot taas muun muassa päihde- ja mielenterveyspulmina, yksinäisyytenä, kaltoinkohteluna ja lapsiperheköyhyytenä.

Tien routavauriot syntyvät, kun perustusten suojaus pettää tai on riittämätön. Niistä varoitetaan, ja ne korjataan vaivihkaa niin, että saadaan tie nopeasti ajokuntoiseksi. Myös elämän routavauriot syntyvät, kun perustukset pettävät tai ovat riittämättömät. Miten niitä sitten korjataan tai paikataan?

Sunnuntaina 24.4. Helsingin Sanomista oli luettavissa kirjoitus ”Huostaanotto pelasti itsenäiseen elämään”. Siinä lastensuojelusta kirjoitettiin myönteinen uutinen.

Elämän routavauriot syntyvät kun perustukset pettävät.

Lastensuojelua koskeva yhteiskunnallinen keskustelu on usein ongelmakeskeistä ja lastensuojelua työkseen tekeviä syyllistävää; milloin ”ei tehdä mitään, ei puututa”, milloin puututaan liiankin kanssa. Palstatilaa saavat vain kaikista ikävimmät ”routavauriot”, ja moitittavien listalla on lastensuojelu, oli sitten osallisena tai ei.

Routavaurioita sekä tiessä että elämässä korjataan perustuksia vahvistamalla, tukemalla, joskus jopa uudelleen rakentamalla. Yksi näistä elämän routavaurioiden korjaajista on lastensuojelu. Näihin ”tietalkoisiin” mahtuisi kyllä enemmänkin väkeä, jotta halkeamat ja montut eivät kasvaisi niin suuriksi ja mahdottomiksi korjata.

Lastensuojelutyö on merkittävää asiantuntijatyötä, jonka tavoitteena on yhdessä lasten, heidän perheidensä ja muiden ammattilaisten kanssa tukea ja vahvistaa ”perustuksia” sellaisiksi, että lasten ja nuorten elämässä eteen tulevat ”routavauriot” olisivat mahdollisimman pienillä säröillä korjattavissa. Pääsääntöisesti tässä myös yhdessä onnistutaan.

Päijät-Hämeessä ja itse asiassa valtakunnallisestikin on ollut haasteita saada meitä routavaurioiden korjaajia auki oleviin työpaikkoihin. Yksi mahdollinen syy voi olla se, millaista julkisuuskuvaa lastensuojelutyöstä maalataan. Niin kuin aiemmin mainitsin, positiivisia kirjoituksia on vähänlaisesti. Se innosti kirjoittamaan.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän lastensuojelussa on erittäin hyvät mahdollisuudet havainnoida, ehkäistä ja korjata elämän routavaurioita. Suuren suuri kiitos kuuluukin kaikille Päijät-Hämeessä lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville.

Erityisen suuri kiitos kuitenkin kuuluu hyvinvointiyhtymän lastensuojelutyöntekijöille. Ilman heitä monen päijäthämäläisen lapsen ja nuoren elämän ”routavauriot” olisivat vielä suuremmat ja jopa mahdottomat korjata.

Joku päivä lenkkipolun kyltti ”routavaurioita” voidaan poistaa. Perustukset kantavat hyvin tuettuna.

Kirjoittaja on lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut