Pääkirjoitus Suomi pääsi irti myrkyllisestä hankkeesta, mutta energiaongelma jäi

Ydinvoimayhtiö Fennovoiman päätös luopua laitostoimitussopimuksesta venäläisen Rosatomin kanssa oli odotettu päätös. Onnekasta on, että Fennovoima löysi päätökselleen sopimusoikeudellisen perusteen. Fennovoima raportoi "merkittävistä viivästyksistä ja kyvyttömyydestä toteuttaa Hanhikivi 1 -hanke".

Yhteistyötä venäläisen valtionyhtiön Rosatomin kanssa olisi ollut kaikkiaan mahdotonta jatkaa. Siksi on hyvä, että sopimuksesta päästiin eroon juridisilla perusteilla. Kiistely siirtyy oikeuteen, mutta Suomessa on päästy eroon jopa turvallisuusriskiksi kasvaneesta ydinvoimahankkeesta.

Fennovoima päätti yhteistyön Rosatomin kanssa, työt ydinvoimalatyömaalla päättyvät – Rosatom "erittäin pettynyt" Fennovoiman päätöksestä

Yksi Hanhikiven ydinvoimayhtiön sijoittajista oli Lahti Energia. Lahden omistaman energiayhtiön toimitusjohtaja Jouni Haikarainen kiitti tuoreeltaan päätöstä selkeäksi. Samalla Lahti Energia saa mahdollisuuden myöntää sen, mikä on jo jonkin aikaa tiedetty: sijoitus Hanhikiveen ei onnistunut, ja nyt jäljellä on loppusiivous alaskirjauksineen ja yhteistyöyhtiön purkuineen.

Tähän mennessä Lahti Energia on ehtinyt panna noin 17 miljoonaa euroa ydinvoimahankkeeseen, jonka piti avata myös pienille energiayhtiöille mahdollisuus ydinvoimaan.

Jälkiviisaus on aina helppoa: Hanhikivi-hanke olisi pitänyt pysäyttää viimeistään silloin, kun venäläisen energiasta irtautumiseen tähdännyt hanke kääntyi Venäjän valtion hankkeeksi.

On kuitenkin vaikeaa osoittaa pienille energiayhtiöille sitä nimenomaista hetkeä, jolloin hankkeesta olisi pitänyt irtautua. Lahti Energia on pyrkinyt määrätietoisesti eroon fossiilisista polttoaineista ja laajentamaan tarjontansa energialähteitä. Fennovoima oli tähän tarkoitukseen sopiva projekti. Samalla valtiovalta antoi signaalia, jonka mukaan Fennovoiman kansalliset turvallisuusongelmat olivat hallittavissa.

Orpo toivoo läntistä ydinvoimakumppania: "Sen pitäisi olla markkinaehtoinen ratkaisu"

Suomalaisen ydinvoiman tarina viime vuosikymmeninä on ollut surullista seurattavaa. Jatkuvat viivästykset Olkiluodon ydinvoimalan laajennuksessa ja Hanhikiven massiivinen epäonnistuminen tekevät ydinvoimasta epähoukuttelevan sijoituskohteen. Perinteinen ydinvoimalamallikin on mahdollisesti aikansa elänyt.

Jotain suomalaisessa energiantuotannossa on kuitenkin keksittävä. Hanhikiven jättämä aukko on paikattava kestävästi, Loviisan ydinvoimalaan on löydettävä muuta kuin venäläistä uraania. Energiapolitiikka on yksi hallitusten toistuvista ongelmista, eikä niin pitäisi olla.