Vili Uuskallion kolumni Lahti näytti esimerkillään, miten mielipuolisen putinistisen sotakoneen rahahanoja voidaan katkaista

Sinipunaisen katoksen alla on kolme polttoainemittaria ja mittarikentän vieressä kaksi 30 kuution vetoista säiliötä. Vieressä kulkee Kouvolan rata. Kadun vastakkaisella puolella naapurina on Hartwallin kymmenien hehtaarien laajuinen juomatehdasalue.

Lahden Lotilassa Kasaajankatu 10:ssä sijaitseva Teboil D-kylmäasema on paikkana koruton, mutta viime viikolla se nousi valtakunnallisen huomion kohteeksi. Syynä oli, että Lahden kaupunkiympäristölautakunta päätti olla jatkamatta tontin kesäkuun lopussa umpeutuvaa vuokrasopimusta.

Lahti irtisanoi Teboil D -aseman vuokrasopimuksen –  "Tuolta asemalta ei mene kesäkuun jälkeen enää euroakaan Venäjän tappokoneistolle", myös Saimaankadun aseman sopimus tulossa katkolle

Teboilin Lotilan toimipisteen historia ulottuu vuoteen 1999, jolloin yhtiö vuokrasi tontin Lahden kaupungilta. Paikka oli otollinen, sillä Hartwall oli siirtänyt panimonsa Lahden keskustasta Lotilaan. Alueella on lukuisia muitakin yrityksiä ja niiden raskasta liikennettä. Tontti ei sijaitse pohjavesialueella.

Kylmäasematontin nykyinen, päättymässä oleva vuokrasopimus on allekirjoitettiin vuonna 2007. Teboil esitti sopimuksen jatkamista 15 vuodella.

Viranhaltijaesitys oli, että lautakunta olisi päättänyt Teboilin kanssa solmittavasta vuoden 2033 loppuun ulottuvasta maanvuokrasopimuksesta. Päätösesitykselle löydettiin perustelut kaupungin tuoreesta strategiasta, jonka tavoitteita tontinvuokrauksen katsottiin tukevan tarjoamalla yrityksille ”kestävän kaupunkirakenteen ja kilpailukykyisen liiketoimintaympäristön”.

Vuokrasopimuksen uusiminen olisi ollut normaalioloissa läpihuutojuttu, mutta lautakunnan 27. huhtikuuta pidetyssä kokouksessa kuvaan astui poliittinen harkinta. Vihreiden Minerva Kastehelmi esitti uuden vuokrasopimuksen hylkäämistä ja sai ehdotukselleen lautakunnan yksimielisen tuen. Syynä Teboilin sopimuksen katkaisemiseen ovat Venäjän sotatoimet Ukrainassa.

Teboilin omistaa venäläinen öljyjätti Lukoil. ”Venäjän sotakassa hupenee jälleen yhden bensa-aseman verran, kun Lahti ei anna enää venäläisen Lukoilin bisneksille tilaa”, Kastehelmi tviittasi kokouksen jälkeen.

Päätös antaa Teboilille lähtöpassit oli lautakunnalle helppo, sillä Lotilan kylmäasemalla ei ole paikallista yrittäjää. Seuraavaksi katkolle tulee Saimaankadun Teboil Express -aseman sopimus, joka umpeutuu tämän vuoden lopussa.

Kastehelmi aikoo esittää myös tämän aseman tontinvuokrasopimuksen katkaisemista. ”Oma kantani siihen on selvä. Jos nykymeno jatkuu, sopimukset eivät”, hän ennakoi Twitterissä.

Lautakunta osoitti Kastehelmen johdolla erinomaista pelisilmää.

Teboililla on Suomessa satakunta liikenneasemaa ja 215 kappaletta D-automaatti -kylmäasemia. Kun Venäjä 24. helmikuuta aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan, monet toimijat kuten Autoliitto ja SF-Caravan ilmoittivat katkaisevansa sopimuksensa Teboilin kanssa. Myös valtion virastot ja laitokset sekä suuret kaupungit välttelevät tankkaamista Teboililla.

Tontinvuokrasopimuksen katkaisussa Lahti näyttäisi olevan ellei peräti Suomen kunnista ensimmäinen, niin ainakin ensimmäisten joukossa. Lautakunta osoitti asiassa Kastehelmen johdolla erinomaista pelisilmää ja näytti esimerkkiä siitä, miten päivä päivältä mielipuolisemmaksi käyvän putinistisen sotakoneen rahahanoja voidaan katkaista paikallisen tason päätöksillä.

Ei ole todennäköistä, että Teboil purkaisi Lotilan asemansa rakenteet kesäkuun loppuun mennessä. Sen sijaan asema myytäneen jollekin toiselle toimijalle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut