Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Uniapnean tutkimus ja hoito hidasta Harjun terveydessä – "Vaikka nyt Hämeessä ollaankin, jotain rajaa"

Lääkäri totesi minulla olevan keskivaikea uniapnea. Tämä prosessi alkoi viime loka–marraskuussa, ja odotin testauslaitetta helmikuulle 2022. Yön testauksen jälkeen odotin vastausta 2–3 viikkoa.

Toinen lääkäri soitti ja kertoi, ettei minulle ollut tehty suu-nielututkimusta, joka olisi kuulemma pitänyt tehdä ensin. Sain kiireettömän vastaanottoajan kuukauden päähän. Taas odotin ja jonotin.

Kysyin lääkäriltä, menenkö samaan paikkaan kuin viimeksi? No, tuli tietokatkos, sillä eihän tämä lääkäri tiennyt, missä viimeksi odotin lääkäriinpääsyä. Olen nukkunut niin huonosti yöt, kun säpsähdän unikatkosten vuoksi hereille, että alan olla väsynyt ja hermostunut.

Löytyi lopulta oikea aula, ja seuraava lääkäri otti minut vastaan. Hän mainitsi, että tässä on nyt toimittu vähän väärässä järjestyksessä. Minähän en potilaana voi tietää, miten ja missä minut tulisi tutkia.

Lähinnä siitä tutkimuksesta jäi mieleen se, että sanoin ”aaa”, kun lääkäri piti jotain tikkua kieleni päällä. Minua ärsytti, että tämän takia taas kuukauden jouduin odottamaan, eikä asia edennyt.

Lääkäri kysyi vielä lopuksi, että ”haluanko minä sen cpap-laitteen” [uniapnean hoitoon käytettävä ylipainehengityslaite]? Mikä kysymys, haluanko! Olen puoli vuotta halunnut kokeilla sitä laitetta yöunien normalisoimiseksi ja odottanut. Kyllä minä haluan.

Lääkäri lupasi kirjoittaa lähetteen keskussairaalaan, josta laitteen saisin. Hän kertoi, että siinä menee varmaan kuukausi tai kuukausia ja kirje tulee sitten kotiin. Hyvä, taas odotan kuin kuuta nousevaa.

Miksi haluan kirjoittaa tästä? Siksi, että uniapnean testauslaitteita pitäisi olla paljon enemmän, asiaan liittyvät tutkimukset hoitaa kerralla ja ehkä niitä cpap-laitteitakin saisi olla enemmän.

Henkilökunta tekee varmaan parhaansa. Ihmettelen suuresti tätä Harjun terveyden hitautta. Näin saadaan kylläkin potilaan hoito halvaksi, kun osa jonottajista ja odottajista putoaa matkalla.

Vaikka nyt Hämeessä ollaankin, jotain rajaa, kiitos.

Kirjoittaja on lahtelainen eläkeläinen.