Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Digi- ja väestötietovirasto vastaa: sukuselvityksien käsittelyajat ovat tällä hetkellä 2–8 viikkoa

Etelä-Suomen Sanomissa julkaistiin 19.4. Tapio Korpisen mielipidekirjoitus ”Miksi virkatodistus viipyy yli normi­rajan”. Kirjoituksessaan hän kertoo perunkirjoitukseen tarvittavien Digi- ja väestötietoviraston todistusten pitkistä toimitusajoista.

Perunkirjoituksia varten sukuselvityksiä kirjoittavat seurakunnat ja Digi- ja väestötietovirasto. Seurakuntaan kuuluneista henkilöistä sukuselvitystiedot ajalta ennen 1.10.1999 pitää tilata seurakunnista.

Sukuselvitykset laaditaan pääosin käsin tarkastamalla henkilön tiedot digitoiduista historiakirjoista. Sekä Digi- ja väestötietovirasto että pääosin myös seurakunnat kirjoittavat nykyään omista tiedoistaan yhden yhtenäisen otteen, kun aikaisemmin tiedot piti kerätä maistraatti- ja seurakuntakohtaisesti. Tältä osin asiakaspalvelu on parantunut aiempaan verrattuna.

Digi- ja väestötietovirastosta asiakas voi tilata useita erilaisia väestötietojärjestelmän todistuksia. Todistustilausten käsittelyajat vaihtelevat paljon riippuen siitä, mikä todistus on kyseessä. Esimerkiksi perunkirjoitusta varten asiakas voi hankkia omista tiedoistaan elossaolotodistuksen netistä itsepalveluna muutamassa minuutissa.

Mikäli asiakas tarvitsee Digi- ja väestötietoviraston antaman sukuselvityksen perunkirjoitusta varten, tarvitaan todistuksen kirjoittamiseen aina virkailijatyötä. Sukuselvityksiä on sisällöltään ja laajuudeltaan erilaisia, ja niiden käsittelyajat virastossa vaihtelevat tällä hetkellä 2–8 viikon välillä.

Perunkirjoitus pitää järjestää kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta, eli niissä tapauksissa, joissa sukuselvitystilauksen käsittely kestää kahdeksan viikkoa, on se liian pitkä aika. Digi- ja väestötietoviraston tavoitteena on neljän viikon käsittelyaika.

Pidemmällä aikavälillä Digi- ja väestötietoviraston tavoitteena on lakimuutosten avulla helpottaa kuolinpesän asioiden hoitamista niin, ettei asioidenhoitajan tai pesän osakkaan tarvitse enää miettiä, mistä todistukset tilataan tai ylipäätään tehdä tilausta, vaan osakastiedot saisi sähköisestä rekisteristä.

Kirjoittaja on johtaja Digi- ja väestötietovirastossa.