Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Pääkirjoitus Lahden Kisapuiston stadionhanke etenee vihdoin myötätuulessa kohti ratkaisuvaihettaan

Ikuisuushankkeena pitkään pidetty projekti uuden jalkapallostadionin rakentamiseksi Lahden perinteiseen palloilupyhättöön Kisapuistoon lähestyy vihdoin ratkaisevinta vaihettaan.

Lahden kaupunki ja FC Lahti ovat viime kuukausina käyneet keskenään tiiviitä neuvotteluja stadionin toteuttamiseksi. Osapuolten yhteisenä tavoitteena on konkreettinen suunnitelma, jonka pohjalta kaupunginhallitus voisi lähteä viemään hanketta kohti maalia.

Neuvotteluissa on ollut matkan varrella nousunsa ja laskunsa, mutta aivan viime viikkoina niissä on tiettävästi saavutettu merkittävää edistystä. Kaupunginhallitus on saamassa hankesuunnitelman käsiteltäväkseen kesäkuun alussa. Jos päättäjät arvioivat sen toteuttamiskelpoiseksi, investointia päästäisiin edistämään siten, että stadion voisi valmistua tavoitetaikataulunsa mukaisesti keväällä 2024.

Hankesuunnitelman valmistelua varjostavat alati kallistuvat rakentamisen kustannukset, mutta sitä siivittävät poliittiset tuulet. Ne ovat kevään kuluessa alkaneet puhaltaa yhä tuntuvammin Kisapuiston stadionille myönteisestä ilmansuunnasta.

Takatalvi pakotti FC Lahden siirtämään tämän kauden ensimmäisen kotiottelunsa hiihtostadionilta Vaasaan asti. Häpeällinen tapaus viimeistään avasi päättäjien silmät sille tosiasialle, että Lahdesta puuttuu areena, joka täyttää kelillä kuin kelillä pääsarjatason otteluille asetetut olosuhdevaatimukset. Kriteerit ovat nykyään niin tiukat, että Lahden asema jalkapallokartalla joutuu tällä menolla vakavasti vaakalaudalle, mikäli puutetta ei paikata.

FC Lahti on vastannut huutoon.

Riittävän tasokkaasti toteutettu stadion vahvistaisi FC Lahden kilpailukykyä myös tarjoamalla paremmat mahdollisuudet palvella yleisöä tämän päivän odotusten edellyttämällä tavalla. Tästä oletettavasti seuraava liikevaihdon kasvu velvoittaa FC Lahden panostamaan hankkeeseen jo investointivaiheessa eikä vasta valmiin stadionin päävuokralaisena. FC Lahti on vastannut huutoon ja lähdössä kaupungin kumppanina osakkaaksi kiinteistöyhtiöön, jota kaavaillaan stadionin rakennuttajaksi ja ylläpitäjäksi.

Kiinnostuksensa kiinteistöyhtiön osakkuutta kohtaan on ilmaissut myös Lahden Urheiluhalliyhdistys. Lahden urheilupaikkojen entisellä hovirakennuttajalla voisi olla yhtiössä paljon annettavaa, sillä se ehti takavuosina osoittaa moneen kertaan kyvykkyytensä investointiensa taitavana kilpailuttajana. Samalle taidolle olisi käyttöä Kisapuiston stadionhankkeen jatkovalmistelussa, jotta kustannukset eivät karkaa kilpailuttamisvaiheessa käsistä.