Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Fazerin tehdas tarjoaisi makeaa mahan täydeltä

Fazer avasi torstaina Lahdessa kauan valmistellun uuden, kiertotaloutta hyödyntävän ksylitolitehtaansa.

Tehtaan sijoittuminen Lahteen on hieno signaali: alueelle kannattaa ja halutaan investoida huipputeknologiaa, joka tuo työtä ja osaamista laajemminkin.

Ksylitolitehtaan avaaminen on itsessään hieno ja arvokas asia Lahden seudulle. Se on kuitenkin itsestään riippumattomista syistä jäänyt osin muiden Fazeria koskevien uutisten varjoon: Fazer pohtii parhaillaan uuden Etelä-Suomeen sijoittuvan makeistehtaan rakentamista. Uudella tehtaalla korvataan Fazerin nykyiset tuotantolaitokset Vantaalla ja Lappeenrannassa. Fazerin johto kertoi torstaina Etelä-Suomen Sanomille päätöksen tehtaan sijainnista olevan tulevien viikkojen asia.

Toteutuessaan laitos tulee olemaan Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen suuri elintarviketehdas, pelkästään sen työntekijöiden määräksi on alustavasti arvioitu noin 900 henkeä.

Sellaisen tehtaan saaminen Lahteen olisi oivallinen uutinen koko maakunnalle: pelkkä tehdas toisi merkittävästi lisää työpaikkoja ja sen vaatimat palvelut elättäisivät merkittävää verkostoa Päijät-Hämeessä. Fazerin kertoman mukaan Lahden alueelta onkin tarjottu aktiivisesti sijoituspaikkaa uudelle makeistehtaalle.

Lahdella on etuja puolellaan.

Lahdella on monia merkittäviä etuja puolellaan: Fazerilla on vanhastaan merkittävää toimintaa Lahdessa, Lahden sijainti on liikenteellisesti hyvä, hyviä teollisuustontteja on tarjolla esimerkiksi niin Pippo-Kujalassa, Hollolassa kuin Pennalassa. Alueelta saa koulutettua työvoimaa ja hyvän tukiverkoston.

Vantaan lyöminen kilpailussa voi kuitenkin olla kova pala. Fazer on asettunut Vantaalle jo aiemmin ja sillä on alueella omaa työvoimaa. Vantaa on Suomen elintarvikelogistiikan keskus ja se sijaitsee lähellä satamia. Kirvestä ei kuitenkaan kannata heittää kaivoon: Lahden seudun aktiivisuus ja omat kilpailuedut – esimerkiksi saatavilla oleva vihreä energia, logistiset yhteydet, laadukas asuinympäristö ja niin edelleen – voivat hyvin painaa vaakakupissa enemmän kuin kalliin, kilpaillun ja ruuhkaisen pääkaupunkiseudun tarjonta. Näin etenkin pitkällä aikajänteellä, jota Fazerkin on investointipäätöksensä kriteereissä painottanut.

Lahden seudulla on hyvät edellytykset menestyä kilpailussa teollisuuden sijoittumisesta. Yksittäiset päätökset voivat kuitenkin mennä miten tahansa. Isossa kuvassa Lahden seutua kannattaa ja pitää tarjota edelleen teollisuuden sijainniksi, koska edellytykset ovat nyt ainutlaatuisen hyvät.

Fazerin makeistehtaan saaminen vaatii sijaintia, työvoimaa, tilaa ja infraa – ja näihin pystytään Lahdessa vastaamaan, vakuuttaa Ladec: "Saa olla aika velho, joka panee logistiselta sijainniltaan paremmaksi Lahden kehätien risteysalueen"

Fazer suunnittelee uutta makeistehdasta Suomeen – Lahti mainittu yhtenä sijaintivaihtoehtona