Lahden taidemuseon kunnollisia tiloja saatiin odottaa käsittämättömät 70 vuotta. Malva-nimen saanut visuaalisten taiteiden museo avataan yleisölle Malskin tiloissa viimein perjantaina, ja lauantaina siellä pidetään vapun kunniaksi jo lapsiperheiden limudisko.
Museo on näyttävä kokonaisuus. Heti kättelyssä kävijää tervehtii valtava digitaalinen Ahto-teos, joka elää vieraiden sijainnin ja liikkeen mukaan.
Toivottavasti kansa löytää museon. Malva on paitsi päijäthämäläisten myös muualta Suomesta tulevien varassa. Usko on vahva, että pääkaupunkiseudulta junalta tulevat jaksavat kiertää tai ylittää Ristinkirkon mäen.
Museo on joka tapauksessa nyt paremmassa paikassa kuin liki 70 vuotta teknisen viraston tiloissa Vesijärvenkadulla. Sen kuudenteen kerrokseen ei mennyt edes hissi.
Suunnilleen kymmenes paikka toden sanoi.
Ajan saatossa museota on ehditty mallailla Kartanon alueelle, Mukkulan kartanoon, Pikku-Vesijärvelle, Paavolaan, keskustan pankkisaleihin, elokuvakeskuksen yhteyteen, vanhan linja-autoaseman tontille, aikuiskoulutuskeskuksen tiloihin ja Sokoksen yläkertaan.
Suunnilleen kymmenes paikka toden sanoi.
Mallasjuoman entisessä panimokiinteistössä avautunut Malva starttasi kolmen näyttelyn voimin. Museo esittelee taidetta, julisteita ja muotoilua.
Ykkösvetonaulana on muotoilun supertähden Maarten Baasin näyttely Piiloleikki. Leikkisässä näyttelyssä nähdään sekä Baasin uran merkkiteoksia että uusia videoteoksia. Baasin yksityisnäyttelyä ei ole aiemmin nähty Suomessa. Teokset avautuvat helposti ja jäävät varmasti kaikkien mieliin.
Aiemmin tuon tason näyttelyä ei voinut Lahteen saada, kun tilat olivat niin kehnot.
Tutumpaa tarjontaa on Lahden kansainvälinen julistetriennale, joka kokoaa Malvaan maailman parhaat julisteet. Triennalessa nähdään 350 julistetta, jotka kilpailevat kolmessa sarjassa. Lahden viimevuotisen ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi ympäristösarjan kokoa on kasvatettu.
Juuret – aarteita kokoelmista -näyttelyssä taas vieraillaan nostalgisilla huonekalumessuilla, tutustutaan Suomen ja Lahden historiaan julistekokoelman kautta ja nähdään Viipurin taidemuseosta Lahteen 70 sitten periytyneitä taideteoksia.
Malvassa on yhteensä noin 4 000 neliötä, joista noin puolet on näyttelytilaa. Museo sijaitsee sekä uudisrakennuksessa että entisessä panimossa. Museon näyttelytilat jakautuvat kolmeen kerrokseen.