Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Ahvenanmaan pyyntö puolustuksesta kunnioittaisi autonomian ideaa

Eduskunnan puhemies Matti Vanhasen (kesk.) viikonloppuna Lahdessa esittämä ajatus Puolustusvoimien pyytämisestä Ahvenanmaalle sai aikaan monen päivän mediamyllytyksen.

Se ei ole ihme. Vanhanen esitti kommenttinsa ehkä puolitosissaan, mutta osui latautuneeseen aiheeseen.

Ahvenanmaalla on perustuslaissa taattu vahva autonomia. Autonomisen aseman perusteet eivät ole muuttuneet eikä niitä ole syytä muuttaa. Tarkoituksena on turvata maakunnan väestön oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin omaleimaisella ja historiallisesti jännitteisellä alueella.

Samalla on kuitenkin syytä tunnustaa tosiasiat. Ahvenanmaan sijainti on strategisesti tärkeä koko pohjoisen Itämeren kannalta. Suomen huolto kriisitilanteessa edellyttää Ahvenanmaan hallintaa, samoin esimerkiksi Tukholman turvallisuus.

Venäjä ei noudata sopimuksia.

Ahvenanmaan sotilaallista tärkeyttä korostaa se, että alue on ollut demilitarisoituna jo 1800-luvun puolivälistä. Nyt voimassa olevan kansainvälisen sopimuksen mukaan Ahvenanmaata ei saa linnoittaa eikä sinne saa rakentaa tukikohtia.

Kansainväliset sopimukset edellyttävät myös Ahvenanmaan pitämistä neutraalina, kriisitilanteiden ulkopuolella.

Autonomia, neutraalius ja demilitarisointi ovat kuitenkin eri asioita: autonomia on kirjattu Suomen perustuslakiin, demilitarisointi ja neutraliteetti kriiseissä perustuvat Suomen kansainvälisiin sopimuksiin. Lain nojalla maakunnan puolustuksesta päättäminen kuuluu valtakunnan päätösvaltaan.

Itämeren maista Venäjällä ei ole halua noudattaa kansainvälistä sopimusjärjestelmää. Ahvenanmaalla se ei ole noudattanut sopimuksia ennenkään.

Ahvenanmaan sopimus mahdollistaa aseellisten joukkojen väliaikaisen sijoittamisen maakuntaan poikkeusoloissa järjestyksen välttämättömäksi ylläpitämiseksi. Näin tehtiin esimerkiksi talvisodan aikana. Puolustusvoimien liikkuvuus puolestaan mahdollistaa Ahvenanmaan puolustuksen ilman tukikohtia ja linnakkeita – niinhän Suomea jo suurelta osin muutenkin puolustetaan.

Kysymyksen Ahvenanmaan puolustuksesta maakunnan autonomian ajatusta kunnioittaen voisikin muotoilla niin, että kun Suomella on velvollisuus puolustaa Ahvenanmaata, voisiko Ahvenanmaan itsehallinto nyt antaa oikeuden puolustuksen hoitamiseen ennakoiden, mahdollisen kriisin riskejä pienentäen?

Tätä Vanhanenkin ehdotti: Ahvenanmaan oma-aloitteista ja ennakoivaa Pohjolan puolustuksesta huolehtimista, autonomiaa kunnioittaen.