Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Työterveys Wellamon myynti sai sinetin

Lahden kaupunginvaltuusto päätti niukasti äänin 31–28, että työterveysyhtiö Wellamon osakkeet voidaan myydä kilpailutuksen jälkeen.

Päätös sinetöi Wellamon kohtalon, koska samaa mieltä on pääosa työterveysyhtiön omistajakunnista, ja Päijät-Hämeen tuleva hyvinvointialue on päättänyt kilpailuttaa työterveyspalvelut. Vaikka Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä omistaa vain noin kymmenen prosenttia Wellamosta, sillä on jopa puolet asiakkuuksista.

Wellamolla on 14 omistajaa, ja Lahden kaupunki omistaa 59,6 prosenttia.

Kannattavaa toimintaa jatkaakseen Työterveys Wellamo olisi tarvinnut tytäryhtiön markkinaehtoista toimintaa varten. Kaupungin omistajapoliittisten ohjeiden mukaan tytäryhtiöitä ei perusteta aloille, joilla on toimivat markkinat. Asia oli kuitenkin vahvasti politisoitunut. Rintamalinja kulki oikeisto–vasemmisto-akselin keskivaiheilla.

Yhtiön kohtaloa saatiin jännittää maanantai-iltaan asti.

Yhtiön kohtaloa saatiin jännittää maanantai-iltaan asti.

Pettymään joutuivat Lahden vasemmistopuolueet etunenässä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) ja valtaosa perussuomalaisista puuhamiehenään konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Jorma Ratia.

Ratian mukaan lopputulos oli päätetty etukäteen eikä prosessi ollut avoin (ESS 26.3.).

Pro Lahden vetäjä Kalle Aaltonen äänesti jo kaupunginhallituksessa Wellamon myynnin puolesta, mutta ryhmän yhtenäisyys on viime aikoina rakoillut. Valtuutetut Jari Pykäläinen ja Pasi Tuomaila ilmoittivat viime viikolla eroavansa ryhmästä.

Valtuustossa Pro Lahti pysyi kuitenkin kasassa. Ryhmän jäsenistä vain yksi, Niko Liukkonen, olisi säilyttänyt yhtiön kaupungin omistuksessa.

On mielenkiintoista seurata, voisiko Mehiläinen ostaa Wellamon osakkeet. Yhtiöllä on jo erittäin vahva asema päijäthämäläisten terveydenhuollosta. Yhtiö omistaa niukan enemmistön Harjun terveydestä, joka vastaa Lahden, Kärkölän ja Iitin sote-keskuspalveluista. Kunnissa asuu selvästi yli puolet maakunnan väestöstä.

Suurista toimijoista jäljelle jäävät oikeastaan vain Terveystalo ja Pihlajalinna. Toivottavasti niiden välille syntyy aito kilpailu, josta voittajiksi selviävät myös päijäthämäläiset työntekijät.

Lopputuloksena lienee joka tapauksessa työterveys, jonka digipalvelut toimivat suunnilleen yhtä hyvin kuin Harjun terveydessä. Wellamo on perustettu 2010, ja sen liikevaihto on 8,5 miljoonaa euroa.