Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Ruotsi kiiruhtaa Nato-päätöstä Suomen imussa

Suomessa eduskuntapuolueet toisensa jälkeen ovat ilmaisseet myönteisen tahtotilansa Natoon liittymisestä joko suoraan tai ainakin riittävän ymmärrettävästi. Tuoreimpana kristillisdemokraatit ja vihreät ilmoittautuivat Nato-myönteisten puolueiden joukkoon viikonloppuna.

Vasemmistoliitto aikoo linjata Nato-näkemyksensä puoluehallituksessa kesäkuussa, mutta nähtäväksi jää, tarvitseeko heidän mielipidettään odottaa niin kauaa. Nato-juna etenee Suomessa nyt vauhdikkaasti. Sekä kansan että parlamentaarinen tuki on niin vahvaa, että jäsenyyshakemuksen jättäminen voi olla hyvinkin lähellä. Tähän mennessä on puhuttu kuukausien sijaan viikoista, mutta rohkeimmat voisivat jo veikkailla, että kyse onkin viikkojen sijaan päivistä.

Suomen rivakka eteneminen Nato-kysymyksessä on pantu merkille myös Ruotsissa. Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kertoi viime viikon lopulla Ruotsin aikaistavan turvallisuuspoliittisen selontekonsa valmistumista ensi kuun lopusta toukokuun 13. päivään.

Aikaistettukin aikataulu tarkoittaisi sitä, että Ruotsi tulisi Nato-päätöksensä kanssa kuukauden Suomen perässä. Täällä selonteko julkistettiin 13. huhtikuuta. Sen jälkeen keskustelua on käyty eikä yksikään puolue ole kääntänyt selkäänsä Natolle. Päinvastoin.

Ruotsin Nato-selonteon soisi valmistuvan vieläkin nopeammin.

Suomen ja koko prosessin kannalta olisi hyvä, että Ruotsi ehtisi samaan kyytiin Nato-päätöksensä kanssa. Sillä olisi merkitystä myös Itämeren turvallisuuden kannalta. Suomen ja Ruotsin yhtäaikainen jäsenyyshakemus antaisi niille enemmän painoarvoa ja kenties käsittely jäsenmaissa olisi sen vuoksi entistäkin sutjakampaa. Myös hakemuksen jättämisen ja jäseneksi hyväksymisen välisen harmaan ajan turvatakuista olisi hyvä sopia yhdessä.

Suomi on ollut aktiivinen myös väliajan turvatakuiden varmistamisessa. Parin kuukauden aikana sekä tasavallan presidentti että pääministeri ovat käyneet hengästyttävällä tahdilla neuvotteluita Naton jäsenmaiden kanssa. Näyttää siltä, että ainakin Britannialta olisi takuita luvassa, jos niin halutaan.

Ruotsi teki Suomelle oharit EU-jäsenyysprosessissa, mutta nyt ei ole kyse samasta. Suomi on edistänyt asiaa niin julkisesti kuin mahdollista ja Ruotsia on varmasti informoitu myös epävirallisesti. Toki Ruotsin Nato-selonteon laatiminen vaatii aikansa, mutta Suomen selonteko antaisi sille niin hyvän pohjan, että soisi sen valmistuvan vieläkin nopeammin.

Eduskunnan enemmistö jo Naton kannalla

Vain Nato tarjoaa Suomelle tyydyttävän turvan, vaikka selonteko ei sano sitä suoraan