Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kaivoslakiesityksessä riittää korjattavaa

Hallituksen esitys kaivoslain uudistamiseksi vaatii korjauksia. Maanomistajien oikeuksia tulee lisätä ja kaivostoimintaa tai siihen liittyvää muuta toimintaa harjoittavien toimijoiden oikeuksia vähentää.

Maanomistajien kannalta on varmistettava riittävä tiedon saanti jo varauksia tehtäessä. Erityisen tärkeää tämä on niiden maanomistajien kannalta, jotka eivät asu varausalueella. Myös maanomistajien ja kuntien valitusoikeudet ovat jäämässä liian heikoiksi.

Erityisen tärkeää on, että kunnilla ja maakunnilla on oikeus rajoittaa kaivostoimintaa, jos se on ristiriidassa niiden omien suunnitelmien kanssa. Varausmaksuja on korotettava merkittävästi, mikä rajoittaisi kohtuuttoman suurien alueiden varaamista.

Venäjän tilanne on nostanut esille huoltovarmuuden, jossa ruoka ja sitä tuottava maatalous ovat keskeisiä. Tämän vuoksi pellot tulee rauhoittaa malminetsinnän ulkopuolelle, jos omistaja ei anna lupaa.

Malminetsintävaraukset aiheuttavat aina maanomistajille pitkäaikaista epävarmuutta maiden käytön ja arvon suhteen. Siksi varausilmoitusten voimassaoloajan tulee olla enintään 12 kuukautta.

Kaivostoiminnan päättymiseen on liittynyt merkittäviä ongelmia. Kun toiminta on osoittautumassa heikosti kannattavaksi, yhtiö ajautuu usein konkurssiin ja vaadittavat jälkityöt jäävät veronmaksajien maksettaviksi.

Usein paljastuu myös ympäristöä pilaavaa toimintaa, jota toiminnanharjoittaja ei enää pysty korjaamaan tai ei halua sitä tehdä. Vakuuksien suuruutta ja niiden kattamien asioiden laajuutta tuleekin merkittävästi kasvattaa.

Maanomistajan asema on eri lainsäädäntöjen osalta ristiriitainen. Tuulivoimapuistoa ei toisen maalle saa rakentaa ilman maanomistajan lupaa, mutta kaivoksen voi perustaa tai rakentaa sähkölinjan. Tavoitteena kaikessa lainsäädännössä on oltava, että maanomistaja päättää omasta maastaan ja saa aina kunnollisen korvauksen sen menettämisestä.

Kirjoittaja on MTK-Etelä-Savon ­toiminnanjohtaja.