Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Työturvallisuustietoisuus on herännyt liian myöhään

Alueelliset pelastuslaitokset – Päijät-Hämeen pelastuslaitos mukaan luettuna – eivät ole toimintansa aikana riittävällä vakavuudella huolehtineet pelastushenkilöstönsä työturvallisuudesta. Työturvallisuuslain edellyttämiä ja riittäviä selvityksiä ja työn vaarojen tunnistamisia ovat viime vuosina tehneet pelastuslaitosten ulkopuoliset tahot kuten Työterveyslaitos ja Pelastusopisto. Lain velvoittamana tällaiset selvitykset olisi pelastuslaitosten tullut tehdä jo toimintansa alkuvuosina.

Pelastusjohtaja Jari Hyvärinen vastauksessaan (ESS 20.4.) kertoo, että työturvallisuus on tärkeä osa pelastuslaitoksen toimintaa. Pidän hyvänä, että nyt työturvallisuuteen on alettu kiinnittää huomiota. Se on vain tapahtunut auttamattomasti liian myöhään, sillä useita vuosia puutteellisesta työturvallisuudesta on aiheutunut vakavaa vaaraa henkilöstön terveydelle.

Tarpeellista on kartoittaa ne henkilöt, jotka ovat vaaravyöhykkeessä.

Toivottavasti olen väärässä, mutta työturvallisuuden puutteiden seuraukset näkyvät ehkä vasta hyvinvointialueen toiminnan alkaessa. Haluaisin tietää Hyvärisen arvion siitä, miten turvataan niiden henkilöiden terveys, jotka ovat jo vuosia altistuneet ennen pelastuslaitoksen työturvallisuustietoisuuden heräämistä.

Todellinen ongelma on, että vieläkään ei päästä sille tasolle, jolle Työterveyslaitoksen ja Pelastusopiston tutkimukset ovat ”riman” asettaneet. On huomattavaa, että tämän tason tulee koskettaa kaikkia pelastushenkilöitä – niin ammatti- kuin sopimushenkilöitä.

Maakuntaliiton ja tulevan hyvinvointialueen on hyvä yhteistyössä selvittää, miten työturvallisuus saadaan muutosvaiheessa kuntoon. Tarpeellista on kartoittaa ne henkilöt, jotka ovat vaaravyöhykkeessä tehtyään paljon altistumista aiheuttavaa pelastustyötä. Tarpeellista on myös luoda malli heidän oikeusturvansa takaamiseksi työstä aiheutuneen sairauden tunnistamisessa ja hoitamisessa.

Kirjoittaja on lahtelainen järjestöneuvos.