Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Pelataan avoimesti kansalaisyhteiskunnassa ja Kisiksessä

Täydentäen uutisointia (ESS 14.4.) Kisapuistosta. ”Itämaan tietäjät” konseptoivat suunnittelumme alkuun: Matti Eve, Harri Kampman, Pekka Mäki-Reinikka ja Juha Viljamaa. ”Meidän Kisapuisto” julkistettiin 18.12.2020 ja esiteltiin 22.2.2021 kaupungin Kisapuisto-seminaarissakin. Johtoidea oli aktiivinen kansanliikuntapuisto laajoine liikuntamahdollisuuksineen. Kokonaisuuden ympäröi 1,7 kilometriä pitkä ”Vihreä maili”.

Jalkapallostadion hiottiin ”Littiumiksi”. On Uefa 3 -tasoa, jonka yksityiskohtaiset suunnitteluvaatimukset löytyvät verkosta. Jäsentyy viisaimmin. Istumapaikat (4 500 kpl) sijoittuvat demokraattisesti mahdollisimman lähelle pelikenttää. Uusia istumapaikkarivejä on kahdeksalla (vain) tasolla kolmella sivulla.

Siro ”englantilaistyyppinen” stadion jättää viereensä sijan myös kahdelle pesäpallokentälle. Kaikki lämpimät tilat ovat erillisessä Pallopaviljongissa sijoittuen aurinkokatsomon taakse Historiallisen museon tuntumaan.

Uudessa katetussa pääkatsomossa on alle 1 350 istumapaikkaa. Sen jäsentäminen kahteen (vain) itsenäiseen turvasektoriin riittää Uefalle. Näin säästyy kolmisen miljoonaa euroa verrattuna raskaaseen keskitettyyn katsomokompleksiin. Uudet räystäslinjat jäävät alle yhdeksän metrin korkuisiksi kuten Pallopaviljonkikin. Kaupunkikuvallisesti on linjakas. Näkymä Vesijärvelle ja Vesijärveltä säilyy. Museo kaupunkikuvassa korostuu.

Ikonisen aurinkokatsomon kattamista ei Uefa edes vaadi (!), mutta keskiössä ovat nykyaikaiset aitiot ja monipuoliset mediatilat. Ne ovat 364 päivää vuodessa lahtelaisten urheiluseurojen ja liikuntayritysten toimistokäytössä.

Ikonisen aurinkokatsomon kattamista ei Uefa edes vaadi.

Kerran vuodessa Lahdessa nähdään kansainvälistä jalkapalloa, esimerkiksi Helmareiden maaottelu. Silloin tilat muuntuvat vain yhdeksi päiväksi – liigan peli-iltoinakin (noin 25 ottelua vuodessa) aina tarpeen mukaan. Pallopaviljongissa ulosvuokrattavaa tilaa on yhteensä 675 neliömetriä. FC Lahdelle riittänee alle puolet. Pallopaviljongin maltillinenkin kokonaisnettovuokratuotto on 80 000 euroa vuodessa.

Littiumin kokonaisrakentamiskustannukset katettuine päätykatsomoineen olivat vuosi sitten 12,2 miljoonaa euroa perustasoisena. Nyt yleistä kustannusnousua on noin 15 prosenttia.

Pallopaviljongin ensimmäiseen kerrokseen voidaan joustavasti sijoittaa Lahden ”Ball of Fame”. Näin jalkapallolegendamme saavat ansaitsemaansa kunnioitusta. Näin sankarini jo 1970-luvun Kisapuistossa. Pelataan avoimesti kansalaisyhteiskunnassa. Ei oo Littiumin voittanutta?

Kirjoittaja on lahtelainen vuosimallia 1962 ja edustaa A.D. Arkkitehdit oy:tä.