Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Mahdollisuus käyttää käteistä rahaa lisää huoltovarmuutta

Kävimme pitkänäperjantaina katsomassa Lahden Finnkino Kuvapalatsissa aivan ihastuttavan, Lahteen sijoittuvan elokuvan Henkka ja Kivimutka. Lippuja ostaessamme saimme kuulla, että lippujen maksaminen onnistuu vain sähköisesti – Finnkino on ”turvallisuussyistä” luopunut käteisen rahan käyttämisestä kokonaan.

Suojelupoliisin mukaan koko suomalaisen yhteiskunnan on syytä varautua erilaisiin toimiin, joilla Venäjä yrittää vaikuttaa Suomen turvallisuuspoliittiseen päätöksentekoon. Supon mukaan odotettavissa on kyberiskuja ja informaatiovaikuttamista.

Esimerkiksi perjantaina 8.4., Ukrainan presidentti Vladimir Zelenskyin puheen aikoihin käynnistyi palvelunestohyökkäys Suomen ulkoministeriön ja puolustusministeriön verkkosivuille. Samana päivänä myös Nordea, Osuuspankki ja S-pankki kärsivät teknisistä häiriöistä – osalla Nordean asiakkaista säästötilin saldo näytti nollaa.

Täysin sähköisiin järjestelmiin perustuvan yhteiskunnan huoltovarmuus on hyvin heikko. Häiriöt sähkönjakelussa ja tietojärjestelmien toiminnassa johtavat helposti yhteiskunnan keskeisten toimintojen lamaantumiseen.

Finnkinon ja muiden käteismaksuista luopuneiden yritysten kannattaa palauttaa mahdollisuus käteisen rahan käyttöön, mikä mahdollistaa maksuliikenteen myös pitkään jatkuvan pankkien käyttökatkon aikana.

Kirjoittaja on lahtelainen.