Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päivi Piiraisen kolumni Annettiin ohjeistus, jota pitää noudattaa – tai voi sen heittää poiskin

Joulun jälkeen siivoilin puhelimesta turhia kuvia ja tiedostoja pois. Painoin tuhoa-nappia myös kahdesta rokotteesta kertovan koronapassin kohdalla. Koronapassihan päivittyisi Omakannassa kolmannen rokotteen jälkeen ja silloin siitä kannattaisi ottaa uusi kuva puhelimen tiedostoihin. Myöhemmin tammikuussa hain kolmannen rokotteen, mutta kuva ja tuloste koronapassista jäivät ottamatta, ja siitä seurasikin jotain hyvin kummallista.

Hiljattain piipahdimme pienellä kevätretkellä Kööpenhaminassa. Lähtö Helsingistä oli jouheva ja vastaanotto Tanskassa lämmin. Tanskassa elämä rullasi kuin mistään pandemiasta ei olisi kuultukaan. Joihinkin ovenpieliin liimatuissa lapuissa muistuteltiin, että sairaana pitäisi pysyä kotona eikä liehua kaupungilla.

Tanska purki helmikuun alussa koronarajoituksensa, luopui maskien käytöstä ja rokotepassista. Tanska halusi palata maan pääministerin mukaan "elämään, sellaisena kuin tunsimme sen ennen koronaa". Maan ulkorajoilla Tanska piti joitakin rajoituksia voimassa, mutta luopui niistä kaikista maaliskuun lopussa.

Elämä Kööpenhaminassa näytti kepeältä. Ihmiset hymyilivät ja se näkyi, koska maskeja ei ollut. Ihmiset kokoontuivat yhteen ja istuivat rinnakkain ja vastakkain ilman isompia turvavälejä. Ravintolat olivat täynnä.

Ihmiset hymyilivät ja se näkyi, koska maskeja ei ollut.

Koronatilanne on Tanskassa ollut vaikea, mutta hiljalleen siellä näyttää helpottavan ainakin tilastojen valossa. Tanskassa on koko pandemian alusta alkaen raportoitu 5 945 kuolemantapausta ja yli 3 miljoonaa varmistettua koronatartuntaa. Suomessa vastaavat WHO:n keräämät luvut ovat 3 517 kuolemantapausta ja alle miljoona tartunnan saanutta. Koronatartunnan saaneiden määrä ei tietenkään ole ihan prikulleen oikein, koska kaikkia tapauksia ei virallisesti vahvisteta vaan esimerkiksi kotitestillä todennetaan covid-tauti.

Tanskalaisia on 5,8 miljoonaa, Suomen väkiluku on 5,5 miljoonaa.

No niin, mutta takaisin koronapassiin, tuhottuihin tiedostoihin ja omaan ajattelemattomuuteen.

Kotimatkalla lentokoneessa tuli mieleen, että Vantaalla koronapassia ehkä kysytään ja sitähän minulle ei ole nyt esittää. Ja Omakantaan en pääse juuri sillä silmänräpäyksellä, koska palveluun tunnistautumiseen vaadittavat tunnukset eivät ole mukana. Hienoa, mietin mielessäni.

Kentällä meidät ohjattiin jonoon, jonka päässä odotti pitkä rivi rokotepassien tarkastajia. Vuorollani selitin, että hupsista keikkaa, minulla ei ole juuri nyt esittää koronapassia, vaikka sellaisen omistankin. Mitä tehdään, kysyin.

Passia tarkastava henkilö oli tuskastunut. Hän antoi minulle tartuntatautilakiin perustuvan ohjeistuksen, jonka mukaan minun on mentävät 3–5 vuorokauden sisällä koronatestiin. Kysyin, että miksi pitää mennä koronatestiin, vaikka voin esittää koronapassini heti, kunhan pääsen kiinni Omakantaan. Heitä sitten ohjeistus roskiin, minulle tiuskaistiin. Ehkä viimeinen kysymys oli liikaa. Ja mainittakoon, että henkilöllisyyttäni ei varmennettu kertaakaan session aikana.

Olin ymmällä ja kävelin pois. En tietenkään heitä ohjeistusta pois. Säilytän sen yhdenlaisena matkamuistona muiden joukossa.

Suomessa koronapassia koskeva laki on voimassa 30.6. saakka. Säilyttäkää passi, se ei ole turha tiedosto – vielä.