Markus Pirttijoen kolumni Uusi ulkoasu tuo Etlarille pohjoismaalaisen modernin ilmeen

Painettu sanomalehtemme ja verkossa julkaistava näköislehtemme on erinäköinen kuin vielä viime perjantaina. Jotta tähän päivään on päästy, pitää palata ajassa kaksi vuotta taaksepäin. Aloitimme uudistuksen pohjustamisen ja työstämisen toukokuussa 2020. Ydinajatus oli se, että tuotetut sisällöt voisivat olla mahdollisimman yhdenmukaisesti julkaistavissa sekä verkossa että paperille painettuna.

Toinen keskeinen lähtökohta oli tehdä muutokset kaikille konsernin lehdille pienistä paikallislehdistä suuriin maakuntalehtiin. Lähes 80 julkaisun ulkoasun muuttaminen yhteen muottiin samalla kertaa on valtava ponnistus. Iso investointi todistaa sitä, että uskomme edelleen vahvasti painetun sanomalehden voimaan. Samalla kehitämme myös verkkoa, jotta uutistyö ja sisällöntuotanto on entistä tehokkaampaa. Niinpä myös verkkosivujemme ilme ja rakenne muuttuvat myöhemmin tänä vuonna.

Lehden ulkoasu uudistuu pääsiäisen jälkeen – luettavuus paranee ja ilmeeseen on tuotu pohjoismaista tyyliä

Projektipäälliköksi kutsuttu Sunnuntaisuomalaisen tuottaja Terhi Nevalainen on ollut paljon vartijana. Hänen johdollaan uudistusta on viety määrätietoisesti eteenpäin alkuperäinen tavoite silmissä siintäen. Palautetta on riittänyt matkan varrella, ja siinä on varmasti riittänyt luovimista. Terhin tärkeänä työparina projektissa on ollut ruotsalainen suunnittelija Anna Thurfjell. Hän on yksi tämän ajan keskeisimpiä ulkoasusuunnittelijoita. Annan käsialaa ovat muun muassa Tanskan suurimman ja Norjan toiseksi suurimman sanomalehden, Jyllands-Postenin ja Aftenpostenin, ilmeet.

Ennen oman suunnittelutoimiston perustamista Thurfjell on työskennellyt Svenska Dagbladetissa luovana johtajana. Hänen näkemystensä kautta Etelä-Suomen Sanomien ulkoasuun tulee nyt moderni pohjoismainen ilme. Se korvaa jykevät linjat ja muhkeat otsikkokirjasimet. Ne olivat edellisen, skotlantilaisten Terry Watsonin ja Ally Palmerin toukokuussa 2016 toteuttaman uudistuksen tulos. Silloin myös lehden sivu pieneni broadsheetista tabloidiksi.

Vahvistamme uutisointia asioista, joita lukijat meiltä toivoivat.

Mikä sitten muuttuu? Ennen kaikkea perusilme. Ja miltä muutos tuntuu? Se on luonnollisesti yksilöllistä eikä vääriä tunteita ole olemassa. Toinen voi ihastua ja toinen pahastua. Tyypillistä on, että ajan mittaan ulkoasuun tottuu.

Näkyvin muutos on otsikkokirjasimen vaihtuminen aiempaa kevyemmäksi. Tällä halutaan korostaa lehden asiallisuutta. Uutiset voi kertoa huutamatta. Näinä aikoina sellaista lähestymistapaa ei voi korostaa liikaa.

Ulkoasu-uudistusta silmällä pitäen olemme trimmanneet myös Etelä-Suomen Sanomien organisaatiota ja toimintatapaa. Lisäsimme tekijöitä sellaisiin asioihin, joita lukijat ovat toivoneet. Tämän uudistuksen takia lähestyimme alkuvuodesta tilaajiamme lukijatutkimuksella.

Sen tulos oli, että lukijat kaipaavat meiltä erityisesti paikallisia uutisia, tietoa ja taustoja paikallisesta päätöksenteosta sekä tulevien tapahtumien ennakointia.

Vahvistimme uutistyötä monin tavoin, muun muassa vähentämällä näiden kolumnien kirjoittamista viikossa seitsemästä kerrasta neljään. Politiikan toimitusta kasvatettiin kahdella toimittajalla. Tapahtumaennakoita varten meillä on erikseen nimetty toimittaja.

Niin, ja muuttuihan tämäkin palsta. Tuli aika heittää kepeät mullat Esalaiselle, ja vastedes kirjoitamme kolumneja. Oma kirjoitusvuoroni pysyy samalla paikalla kuin aiemminkin eli sunnuntaissa.