Lukijalta | Koulut kuntoon, jotta Villähteelle saataisiin muuttamaan asukkaita

Viime syksynä Lahden sivistyslautakunta teki päätöksen, että Villähteen koulun 3.–6.-luokkalaiset siirretään Erstan kouluun. Vuosiluku vain puuttui. Yhtenä perusteena olivat oppilasennusteet.

Tutkin lähemmin ennusteita. Yksikään luku ei edes sen hetken oppilasmääristä pitänyt paikkaansa. Tällä hetkellä Villähteen oppilasmäärä on 205 ja ensi syksynä saman verran. Vuodelle 2030 ennusteissa oli enää 108 oppilasta. Erstan koululla oppilaita nyt on 201 ja ensi syksynä 205. Vuoden 2030 ennuste on 187.

Villähteen Taivaanrannan alueelle tulee myyntiin parin kolmen vuoden sisällä yli 200 omakoti- ja rivitalotonttia. Kankaan alueella on menossa sukupolvenvaihdos, nuoria lapsiperheitä muuttaa alueelle.

Nastolan osalta kannattaisi palveluverkkoon tehdä muutoksia.

Kysyin, minne Villähteen oppilaat mahtuvat. Yhtenä vastauksena oli, että viiskutoset voidaan kuljettaa Nastopoliin.

Lahden strategian kannalta pitäisi koulut laittaa kuntoon, jotta saataisiin asukkaita muuttamaan Villähteelle. Se lisäisi myös alueen kiinnostavuutta. Parin viime vuoden aikana Villähteellä myös syntyvyys on ollut nousussa.

Järkevin vaihtoehto olisi, että Villähteen koulu jatkaisi entisellään, liikuntasali, ruokala ja neljä luokkaa rakennettaisiin mahdollisimman nopeasti, niin kuin Lahden ja Nastolan yhdistymissopimuksessakin sovittiin. Tällaista ehdotusta valtuustossa esitettiin, mutta se ei saanut tarpeeksi kannatusta.

Nyt koululuokat viedään kolme kertaa Pajulahteen linja-autolla sisäliikuntaa harrastamaan. Tätä on jatkunut neljä vuotta. Koulua käydään myös parakeissa, joissa on sisäilmaongelmia. Nastolan osalta kannattaisi palveluverkkoon tehdä muutoksia.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu (kd.) ja villähteeläinen vuodesta 1974.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut