Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Vili Uuskallion Esalainen Päijäthämäläisyritykset Peikko ja Rapala jatkavat Venäjällä ja vaarantavat siten maineensa

Venäjän brutaalit sotatoimet Ukrainassa ovat aikaansaaneet yritysten joukkopaon Venäjän markkinoilta. Yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston mukaan yli 600 kansainvälistä yritystä on kertonut vetäytyvänsä maasta.

Näistä osa on jo lopettanut Venäjällä kokonaan ja osa vetäytynyt osittain. Samalla moni yritys jatkaa yhä toimintaansa Venäjällä.

Päijäthämäläisistä suuryrityksistä konepajayhtiö Raute on ollut tiiviisti kytköksissä idän markkinoihin. Yhtiön viime vuoden tilauksista noin kaksi kolmasosaa tuli Venäjältä. Raute on ilmoittanut, ettei se toistaiseksi tee uusia sopimuksia venäläisten kanssa.

Yhtiö varautuu siihen, että toiminta Venäjällä alkaa hiipua. Lahdessa Raute työllistää runsaat 500 ihmistä. Toivottavasti vanerikoneille löytyy kysyntää eikä isoihin sopeutustoimiin jouduta.

Lahtelainen vaatevalmistaja Luhta eli L-Fashion Group on ilmoittanut keskeyttävänsä kaiken toiminnan Venäjällä. Yhtiö kertoi maaliskuussa sulkevansa kaikki Venäjällä sijaitsevat 15 liikettään.

Betonielementteihin ja betonirakentamisen liitososiin erikoistunut Peikko Group puolestaan pyörittää edelleen tehdasta Pietarissa. Vuonna 2018 valmistunut tehdas oli yhtiölle kuuden miljoonan euron suuruinen investointi. Peikon liikevaihdosta alle viisi prosenttia on tullut Venäjältä.

Lahden valtuustoseminaarissa viime viikolla puhunut Peikon toimitusjohtaja Topi Paananen totesi, että päätökset Venäjän tehtaasta ovat ”äärimmäisen kivuliaita”. Hän huomautti, että lähes kaikki kannattavat tuulivoimaloiden perustusten valmistamista. ”Jos tuote pitäisikin tehdä Venäjällä, eipä olekaan enää helppoa.”

Asikkalalainen uistinvalmistaja ja pörssiyhtiö Rapala ei ole tiedotteissaan ottanut kantaa Ukrainan sotaan. Yhtiöllä on Venäjällä Sortavalassa noin sata henkeä työllistävä tehdas, jossa tehdään uistinten pintakäsittelyä.

Rapalan viime vuoden liikevaihdosta neljä prosenttia tuli Venäjältä. Analyysiyhtiö Inderesin arvion mukaan Venäjän-toiminnoista luopumisesta voisi tulla suuruusluokaltaan 10 miljoonan euron alaskirjaus. Teknisesti tuotannon siirtäminen oli helppoa, koska Sortavalassa on laitteistona lähinnä altaita.

Venäjän barbaariset julmuudet ukrainalaista siviiliväestöä kohtaan lisäävät entistään yritysten paineita ajaa alas toimintojaan Venäjällä. Jatkamalla Venäjällä Peikko ja Rapala joutuvat varautumaan kasvaviin mainehaittoihin.

Venäjän toimintojen alasajo voi olla yksittäiselle yritykselle valtava kolaus, mutta vielä suurempia ongelmia suomalaiselle elinkeinoelämälle aiheutuu raaka-aineiden tuonnin katkeamisesta. Kun tavarantoimittaja vaihtuu länsimaiseen, tuotteen hinta voi olla kaksinkertainen. Kaiken kallistuminen panee kannattavuuslaskelmat uusiksi.

Jonain päivänä, todennäköisesti vuosien päästä, bisnes Venäjän suuntaan elpyy. Siihen, että kansainväliset yritykset uskaltavat jälleen investoida Venäjälle, voi mennä vuosikymmeniä.

Lahdessa toiveissa on, että Venäjän-kauppaa tekevät yritykset sijoittuisivat Pippo-Kujalaan hyvien logististen yhteyksien äärelle. Venäläisestä öljystä luopuminen voi puolestaan avata mahdollisuuksia sähköautojen latausjärjestelmiä valmistavalle Kempowerille.