Lukijalta | Mistä löytyvät rahat hoitajien palkkoihin? – Väistämättä joudutaan miettimään, mihin meillä ei ole varaa

Sairaanhoitajien lakko alkaa olla viimeinen osoitus siitä, että hyvinvointi-Suomi on vakavien asioiden kalkkiviivoilla. Kirsikkana kakun päällä Ukrainan sota, joka sai inflaation laukkaamaan ja kansalaisten ostovoiman surkastumaan. Kalkkiviivojen jälkeen ei seuraa palkintojenjako kuten urheilussa, vaan edessä on monivalintatehtävä.

Suomen veropohja on yksi maailman laajimmista, ellei laajin. Siinä ovat seinät todella kaukana toisistaan ja katto korkealla. Verotusta ei ole mahdollisuutta kiristää millään tavoin, koska se johtaisi kansantalouden aina vain pahempaan kriisiin. Kaikenlainen kuluttajan kukkaron kähmintä vähentää ostovoimaa ja sitä kautta kurjistaa maan taloutta.

Monivalintatehtävä kiteytyykin priorisointiin, jota vuosikymmenien saatossa mitkään puolueet tai hallitukset eivät ole halunneet tai kyenneet toteuttamaan. Ensimmäinen kysymys onkin, miten tärkeää on veronmaksajien, siis kansalaisten, henki ja terveys. Mikä on ammattiliittojen solidaarisuus, jos paperimiesten palkka on 2–3-kertainen sairaanhoitajien palkkoihin verrattuna ja työaika oleellisesti lyhyempi, vaikka molemmat tekevät kolmivuorotyötä?

Mistä löytyvät rahat hoitajien palkkoihin uusilla sote-alueilla? Palkkojen yhtenäistäminen ottaa jo oman osansa, mutta se ei ratkaise perusongelmaa. Hoitajien tarve kasvaa ainakin koko tämän vuosikymmenen, eivätkä ulkomailta rekrytoidut pysty kovin nopeasti tilannetta parantamaan kielitaidonkaan vuoksi. Väistämättä joudutaan miettimään, mihin meillä ei ole varaa.

Tässä on iso vaara, että kuntaveron siirto valtion verotettavaksi kiristääkin progressiota – ihan vahingossa.

Ensimmäinen tarkastelualue on EU. Mitä päällekkäisiä organisaatioita eli kumileimasimia meillä on EU:n kanssa? Tämä rasti onkin aika helppo. Olisi nimittäin ihan helppoakin tutkia, mitä hallintohimmeleitä veljesmaa Virossa ei ole, joita meillä on kasapäin.

Hyvä esimerkki oli uutisissa se, kuinka meillä kuukausia vaativa pakolaisten asia hoituu Virossa muutamassa tunnissa.

Onneksi hevosottolautakunnat lopetettiin 50 vuotta sodan päättymisen jälkeen. Samanlaisia turhakkeita meillä kuitenkin riittää, joten ministeriöt, nyt on aika kääriä hihat ja ryhtyä analysoimaan, mitkä ovat tarpeellisia toimintoja ja mitkä eivät hyvinvointivaltion hengissä pitämiseksi. Lusikka on nyt otettava kiltisti käteen.

Tähän vielä lisäksi se, että monella ministerillä ja ministeriöllä tukka harmaantuu, ellei kokonaan lähde sote-uudistusta käynnistettäessä. Tärkeintä uudistuksessa on jälleen, että siellä yläkerrassa kuunnellaan vilpittömästi niitä, joilla on niin sanotusti kädet savessa.

Sote-uudistus mullistaa koko verotuksen perusteellisesti. Kunnilta lähtee suuri osa veroista, jotka muodollisesti ovat tasaveroja. Ne siirretään valtion tuloverotukseen, joka on progressiivinen kaikista vähennyksistä huolimatta.

Tässä on iso vaara, että kuntaveron siirto valtion verotettavaksi kiristääkin progressiota – ihan vahingossa. Suuret muutokset ovat siis edessä. Löytyykö hallinnosta riittävää osaamista, siinäpä arvoitus!

Kirjoittaja on lahtelainen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut