Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Työterveyshuollon pitää hoitaa perustehtävänsä – se tuottaa terveyttä ja taloudellista hyötyä

Lahdessa poliitikot kiistelevät Työterveys Wellamon kohtalosta. Lahden kaupungin konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja (ps.) Jorma Ratia kirjoitti aiheesta Etelä-Suomen Sanomissa 7.4.2022. Ratia tuntee aihepiirin. Niin tunnen minäkin.

Toimin vastaavana työterveyslääkärinä useissa organisaatioissa 1978–2001, muun muassa Lahden terveyskeskuksen työterveyshuollon ylilääkärinä. Suomen suurimman työterveysorganisaation, Medivireen Lahden yksikköä johdin 1996–2001. Medivireen 50 yksiköistä Lahti oli Suomen paras vuonna 1998 ja 1999.

Työturvallisuuskeskukselle tein parikymmentä koulutusvideota, kolme ohjelmaa näyttöpäätetyöstä. Työterveyslaitoksen tilaama koulutusvideo "Työperäinen syöpä" voitti maailmanlaajuisen ohjelmakilpailun.

Työterveyshuollon asiantuntijana olen riippumaton Wellamosta tai mistään.

Wellamon toimipisteiden organisaatio on ihanteellinen. Työnantajien ja työolosuhteiden tuntemusta on kertynyt vuosien mittaan. Asiakasorganisaatioiden työtehtävien osaaminen on hallussa. Wellamolla on edellytykset tarjota korkeatasoista työterveyshuoltoa, jos halutaan toteuttaa työterveyshuoltoa.

Lääkäreitä houkuteltiin ”työterveyshuoltoon” hyvillä tuloilla ja helpolla työllä kaikkein terveimpien ihmisten parissa.

Suomen työterveyshuollon menestystarinan aloitti professori Leo Noro 1950-luvulla. Työterveyden rooli muuttui vuoden 2000 vaiheilla. Työperäisten haittojen ehkäisemisen perustehtävä hämärtyi.

Bisneksenä toimivat terveysfirmat haalivat terveyskeskuksista lääkärit palkkalistoilleen, ja työntekijöille alettiin tarjota kaikkea muutakin kuin todellista työterveyshuoltoa. Kassakoneet kilisivät.

Lääkäreitä houkuteltiin ”työterveyshuoltoon” hyvillä tuloilla ja helpolla työllä kaikkein terveimpien ihmisten parissa. ”Työterveyslääkäreiden” ei tarvinnut raataa monisairaiden potilaiden kanssa eikä päivystää öisin ja viikonloppuisin. Terveyskeskukset tyhjenivät lääkäreistä.

Huomaamatta jäi, miten työterveyshuollon perustehtävä muuttui. Jo 1990-luvulla työn psyykkiset rasitukset olivat tärkeämpiä kuin perinteiset ongelmat, fysikaaliset haitat ja kemikaalit.

Nyt koronatartunnat ovat työperäisiä haittoja. Työterveyshuolto on antanut selkeämpiä ohjeita kuin valtakunnan televisiotähdet. Nyt psyykkiset häiriöt ovat yleisin työkyvyttömyyden syy.

Nyt digitalisaatio aiheuttaa kohtuutonta stressiä. Itselläni on käytössä neljä sähköpostia ja 30 salasanaa ja käyttäjätunnusta. Ohjelmat ja yhteydet klikkaavat milloin sattuu.

Työterveys Wellamo ei ole kappaletavaraa, josta käydään kauppaa epäolennaisilla perusteilla.

Näyttöpäätetyötä on miltei kaikki, ja vanhojen työntekijöiden näkökyky ei riitä. Maisemakonttorit haittaavat keskittymistä. Johtamisen heikkoudet ja epäoikeudenmukaisuudet riivaavat. Tiimityötä ei hallita vieläkään.

Todellisen, vaikuttavan työterveyshuollon tarpeita on paljon. Se ei voi hoitaa kaikkia terveyskeskuksen tehtäviä. Siitä syystä luotiin työterveyshuolto.

Työnantajien kannattaa ryhdistäytyä. Työterveyshuollon pitää hoitaa perustehtävänsä. Silloin se tuottaa terveyttä ja taloudellista etua pitkäjänteisesti. Työterveys Wellamo ei ole kappaletavaraa, josta käydään kauppaa epäolennaisilla perusteilla.

Kirjoittaja on hollolalainen erikoislääkäri ja vastaava työterveyslääkäri 1978–2001.