Lukijalta | Loppuviikon sää ei ollut missään nimessä takatalvi, vaan aivan tavallinen lumipyry

Olen tässä päivänä muutamana ihmetellyt ja huomannut, että niin lehdessä kuin netissäkin puhutaan ihan jatkuvasti takatalvesta. Miksi? Netissä ihmetellään, miten Suomessa voi huhtikuussa olla tällainen ilma.

Sanottiin: kevät loppui ja että kevät meni metsään. Tuli takatalvi. Mikä ihmeen takatalvi? Eikö meteorologitason ihminen muka tiedä, milloin on todella takatalvi ja milloin normaali kevääseen kuuluva sääilmiö?

Vaikka maaliskuussa oli jonkin aikaa lämmintä ja aurinkoista, ei se takaa, että koko kevät on sitä samaa säätyyppiä, ja että lumet sulavat auringon lämmön sulattamina. Suomen kevääseen kuuluu kaikenlaista säätyyppiä, niin poutaa, lämmintä, kylmää, sadetta, pilvistä kuin jopa tätä vähän vähemmän mukavaa lumisadettakin.

Kestetään se kuin suomalaiset, eikä keksitä älyttömiä selityksiä ja aleta turhaan vouhottaa yhdestä lumisateesta.

Sekin kuitenkin on ihan normaalia kevääseen kuuluvaa säätyyppiä jopa huhtikuussa, etenkin pääsiäisen aikaan, ei sille mitään mahda. Joskus jopa toukokuussakin vielä sataa lunta, ainakin vappuna, voi tulla vielä äitienpäivänkin, jos huono onni on.

Kun kasvukausi on alkanut ja edennyt jo pitkälle ja iskee tällainen säätyyppi, sitä voi kutsua takatalveksi, etenkin, jos lumet ovat jo sulaneet. Nythän lunta on vielä kasakaupalla pelloilla, pihoilla ja pientareilla, eikä kasvukaudesta ole puhettakaan.

Ei siis ole takatalvi missään nimessä, vaan aivan tavallinen lumipyry, joka tätä kirjoittaessa voi näillä näkymillä kestää usean päivän.

Kestetään se kuin suomalaiset, eikä keksitä älyttömiä selityksiä ja aleta turhaan vouhottaa yhdestä lumisateesta. Antaa sataa. Uusi lumihan on vanhan surma ja sitten ajallaan tulee taas lämmin ja auringonpaiste. Kevät on koko ajan, oli sää mikä tahansa.

Eletään sen mukaan, mikä se kulloinkin on. Hyvää kevättä kaikille. Pukeutukaa lämpimästi.

Kirjoittaja on sysmäläinen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut