Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Huomio lasten väkivallan syihin – varhaiskasvatuksesta alkaen on tärkeää vahvistaa lapsen tunnetta kuulumisesta ryhmään

”Se oli vaan läppä, sori!” Tämän lauseen kuulee valitettavan usein, kun puhutaan tilanteista, joissa on selvitelty lasten ja nuorten välistä kiusaamista tai väkivaltaa.

Väkivaltaa on myös uhkailu väkivallalla, jota sitäkin kuulee valitettavan usein lasten ja nuorten kertomana, kun kyselee tilanteista, joihin lapset tai nuoret ovat joutuneet.

Olen erittäin huolissani kasvavasta kiusaamisesta ja väkivaltakäyttäytymisestä niin kouluissa kuin vapaa-ajalla. Usein nämä kaksi asiaa liitetään yhteen, mutta mielestäni ne ovat kaksi eri asiaa.

Jostain syystä me lievennämme puheissamme ja ajatuksissamme väkivaltaisetkin teot kiusaamiseksi lasten ja nuorten osalta.

Lapsen tai nuoren väkivaltakäyttäytymisen taustalla voi olla erilaisia syitä. Lähdemme usein selvittämään asiaa siitä, mitä toinen on sanonut tai tehnyt. Keskitymmekö tarpeeksi pohtimaan väkivaltaisen käyttäytymisen syitä?

Sosiaali- ja terveyden­huollon erityispalveluiden jalkautuminen perustasolle on tärkeä tekijä.

Väkivaltakäyttäytymisen taustalla voi olla esimerkiksi itsehillinnän haasteita, vähäosaisuutta, vanhemmuuden puutetta, lasten tai nuoren kaltoinkohtelua ynnä muuta.

Lapsen traumatisoituminen esimerkiksi edellä mainittujen syiden vuoksi voi saada lapsen käyttäytymään väkivaltaisesti.

Meidän tulee vahvistaa lasten ja nuorten asemaa omissa ryhmissään. Jo varhaiskasvatuksesta alkaen on tärkeää, että lapselle vahvistuu tunne siitä, että hän kuuluu ryhmään ja porukkaan. Tämän tunteen vahvistuminen edelleen kouluryhmissä on tärkeää ottaa huomioon.

Vanhemmuuden tukeminen on meidän kaikkien ammattilaisten tehtävä perus- ja erityistason palveluissa. Erityisesti neuvolan ja varhaiskasvatuksen ja koulun ammattilaiset näkevät vanhemmuuden pulmat varhaisissa vaiheissa. Tuolloin on tärkeää puuttua ja tarjota ohjausta, neuvontaa ja tukea.

Perhekeskusmalli tukee varhaisessa vaiheessa lasten, nuorten ja perheiden arkea. Yhteistyö viranomaisten kesken on tärkeää ja myös kansalliselta tasolta velvoittavaa sote-keskus- ja siihen liittyvän perhekeskuskehittämisen ohella.

Pelkästään mallin luominen ei kuitenkaan riitä. On luotava toimivat palvelupolut ja panostettava matalan kynnyksen palveluihin perustasolla. Sosiaali- ja terveydenhuollon erityispalveluiden jalkautuminen perustasolle on tässä tärkeä tekijä.

Lapsille, nuorille ja perheille suunnattuun ehkäisevään työhön ja tuen muotoihin tulee panostaa. Uudistuvassa palveluverkossa muodostaessamme uusia palvelurakenteita sivistys- ja sote-toimijoiden kesken, kaikkia rooleja ja palvelun tuottajien tehtäviä tulee tarkastella uudelleen.

Tehdään enemmän lasten, nuorten ja perheiden hyväksi, yhdessä.

Kirjoittaja on Orimattilan kaupunginvaltuutettu ja aluevaltuuston varavaltuutettu (kok.).