Kirjoitan viitaten Etelä-Suomen Sanomien 6.4.2022 julkaistuun pääkirjoitukseen. Vastustin ja vastustan Lahden ja ympäristökuntien omistaman Työterveys Wellamon myyntiä, koska se on perusteltu virheellisillä tai kokonaan puuttuvilla perusteilla.
Lahti omistaa yhtiöstä 60 prosenttia, muut yhteensä 40 prosenttia. Myymisen todellinen peruste on raha. Ostajina vilahtelevat Mehiläinen ja Terveystalo.
Päättäjille on tarjottu tarinaa, että omistajat ovat olleet tyytymättömiä yhtiön toimintaan. On muun muassa väitetty, että puuttuisivat etävastaanotot, joita ollut vuosikausia. Nykyisellään 36 prosenttia asiakaskontakteista toteutuu etänä (vastaanotoista).
On väitetty, että yhtiö ei ole tehnyt digiloikkaa. Yhtiö on investoinut noin 800 000 euroa digipalveluihin. Ei ole kerrottu, että Kelan korvauskäytännöistä johtuen digipalvelut ovat rajattuja työterveydessä, eikä sitä, että yhtiöllä on yhdeksän lähipalvelupistettä eri kunnissa, jotka kunnat haluavat säilyttää, mutta vaativat kuitenkin etäpalveluja.
Omistajat itse vaikeuttivat digiloikkaa kieltämällä henkilöstöltään suorat verkkoajanvaraukset, on aina mentävä ensin hoitajan arvioinnin kautta.
On väitetty, että palveluja käyttävä henkilöstö (erityisesti Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä) on tyytymätöntä. Ei ole kerrottu, että hyvinvointiyhtymä on rajannut henkilöstön mahdollisuuksia käyttää palveluja sulkemalla sairaanhoitopalveluja, ja vaatii henkilöstöään menemään Harjun terveyteen. Uskon, että on tyytymättömyyttä, mutta kenestä johtuvaa?
Päättäjille on tarjottu tarinaa, että omistajat ovat olleet tyytymättömiä yhtiön toimintaan.
On sotkettu (tahallaan?) työterveyden ja sairaanhoidon palvelut, jotka molemmat yhtiö voi hoitaa, jos tilataan. Ei ole kerrottu, että kunnat ovat sulkeneet sairaanhoitopalvelut pois. Ei ole kerrottu, että yhtiön palveluja käyttävät ovat erittäin tyytyväisiä saamiinsa palveluihin, siis niihin, joita omistaja on tilannut.
Ei ole kerrottu, että yhtiön rahoitusasema on erittäin hyvä, taseen ylijäämä 1,9 miljoonaa euroa. Ei ole kerrottu, että yhtiö maksoi pääomalainat takaisin kaikille omistajille vuosia sitten. Ei ole kerrottu, että omistajakuntien vaatimuksista Wellamo ei ole saanut korottaa hintojaan seitsemään vuoteen, 2014–2021. Kuntien ja hyvinvointiyhtymän ”säästöpaineet” toteutettiin henkilöstön työterveyden kustannuksella.
Wellamo teki laskelman Lahden vuonna 2021 maksamista palveluista ja vertasi samoja palveluja esimerkiksi Mehiläisen viralliseen hinnastoon. Mehiläisen kokonaishinta on noin miljoona euroa enemmän vuodessa.
Hyvinvointiyhtymän johto eivätkä kuntajohtajat ole osoittaneet oikeastaan mitään kiinnostusta Wellamoa kohtaan vuosien aikana, eivätkä käyneet hallituksen tai toimitusjohtajan kanssa dialogeja ”epäkohdista”.
Omistaja tekee mitä haluaa omistuksellaan. Hyvä olisi, jos myynti kuitenkin analysoitaisiin pohjautuen riittävään tietoon myytävästä kohteesta ja myynnin vaikutusarviointiin, joka koskee palvelujen tasoa, hinnoittelua, paikallista osaamista, verotuloja, henkilöstön asemaa, kilpailutilannetta Lahdessa palvelujen keskittyessä ja mahdollisuutta vaikuttaa pörssiyhtiöiden ansaintalogiikkaan. Vaikka muut omistajat poistuisivat, Wellamo voi hoitaa palvelut edelleen ja tarvittaessa jopa lisätä.
Omistajat itse vaikeuttivat digiloikkaa kieltämällä henkilöstöltään suorat verkkoajanvaraukset.
Tytäryhtiömalli on toteutettu Tampereella: emoyhtiö kaupungille, tytäryhtiö yrityksille. Ei kelpaa, kun raha polttelee ja henkilöstön asema näyttää olevan sivuseikka. Kenen asialla olette, Lahden kaupunginvaltuusto ja aluehallitus?
Kirjoittaja on varatuomari ja Lahden kaupungin konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja (ps.).