Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Lääkkeet tarpeeseen eikä polttouuniin

Lääkepakkaus, joka on avaamaton ja jossa on viimeinen käyttöaika esimerkiksi 08-2024 eli elokuussa vuonna 2024 menee apteekkiin takaisin vietynä hävitykseen vain sen takia, että se on käynyt asiakkaan kotona.

Samaan aikaan moni jättää ostamatta lääkkeen, koska siihen ei ole varaa. Puhumattakaan heistä, jotka ovat joutuneet lähtemään kiireellä sotaa pakoon ehtimättä ottaa mukaansa mitään.

Vanhentuneet lääkkeet ovat vaarallista lääkejätettä, jonka käsittelyssä Suomi on edelläkävijä. Lääkeaineet eivät joudu viemäriveden mukana luontoon, mikä on hienoa. Lahdessakin viemärivesiä tutkitaan tarkoin.

Lääkejätettä toimitetaan Riihimäelle Fortum Waste Solutionsin (ent. Ekokem) jätteenkäsittelykeskukseen tonneittain. Siellä jäte poltetaan yli 1 300 asteen lämpötilassa: kallista, joskin samalla syntyy sivutuotteena kaukolämpöä.

Lääkelaissa 395/1987 pykälä 84 §: n mukaan Suomen Punaisella Ristillä on oikeus tuoda maahan, hankkia ja myydä lääkkeitä (verituotteita) sen katastrofi- ja veripalvelun edellyttämässä laajuudessa. Voisiko jokin taho toimia kerääjänä niin, että palautetut tabletti-, kapseli- ja jauhepakkaukset sekä insuliinikynät ja vastaavat pitkään säilyvät lääkkeet saataisiin hyötykäyttöön näin sotapoikkeustilassa?

Apteekkariliiton vuonna 2016 tekemän selvityksen mukaan lääkkeitä palautetaan apteekkeihin jopa sadan miljoonan euron arvosta. Tämä lääkemäärä poltetaan vuosittain.

Eivätkö avaamattomat pakkaukset, joissa on käyttöaikaa 1–3 vuotta, voisi toimittaa niitä kipeästi tarvitseville?

Lääkkeitä valmistetaan, ja lääkärit niitä määräävät, koska niillä edistetään sairauksien paranemista. Jos lääkehoito estyy, on kallis sairaalahoito väistämättä edessä. Haluaisivatko apteekit kunnille velvoitetusta lääkejätteen vastaanotosta ja käsittelystä eroon?

Tietotekniikan ja farmakologian osaamista löytyy alkukäsittelyyn, ja liukuhihnakin on keksitty. Niin käyttämättömät lääkepakkaukset saataisiin nopeasti vaikkapa humanitaariseen apuun. Eivätkö avaamattomat pakkaukset, joissa on käyttöaikaa 1–3 vuotta, voisi toimittaa niitä kipeästi tarvitseville?

Nopeasti pilaantuvaa ruokaa kerätään ja kuljetetaan jaettavaksi. Kalliita lääkkeitä hävitetään.

Kirjoittaja on lahtelainen.