Lukijalta | Onko isoveljen aika kuunnella pikkuveljeä Nato-asiassa?

Viron päämediassa kirjoitettiin avoimesti Suomen päättäjille ja suomalaisille sekä annettiin täysi tuki uskaltaa tehdä pikaisesti päätös Natoon liittymisestä.

Virolaisten mielestä meidän paikkamme on yhteisessä Naton puolustusliitossa, johon kuuluu 28 maata Euroopassa ja 2 Atlantin takana.

1930-luvun lopulla tehtiin surullisen kuuluisa Molotov–Ribbentrop-sopimus, jossa muun muassa Suomi asetettiin Neuvostoliiton etupiiriin kuuluvaksi.

Nyt samaa ajaa Kremlin johto uudestaan, ja uskon tähän vaatimukseen palattavan voimakkaasti heti, kun rintama Itä-Ukrainassa hiljenee ja vapauttaa Venäjän asevoimia sekä resursseja.

Tämän vuoksi päätöksenteossa ei pitäisi viivytellä.

Suomi taisteli kunniakkaasti talvisodassa vuosina 1939–40, mutta kuten aina sanotaan, historia ei ole tae tulevasta.

Sota antoi meille tunteen, että me kyllä pärjäämme yksin, ja olemme kyllä pärjänneetkin. Mutta tilanne Euroopassa on radikaalisti muuttunut noista ajoista, emmekä tajunneet 2000-luvun alussa hakeutua Natoon niin kuin Baltian maat tekivät.

Tämä käsittääkseni johtui sen ajan poliittisesta ilmapiiristä. Meille ei riittänyt edes se, että Paasikiven–Kekkosen linjaa ja suomettumista jatkui aina 90-luvun alkuun saakka. Sodan jälkeen olemme olleet aina varpaillamme ja varoneet kaikkea hiukan kriittistä sanomista Venäjästä.

Sitten päättäjien päät sekoitti lama ja EU:n jäsenyys 1995 sekä 64 Hornet-hävittäjää.

Katsottiin, että olemme riittävän vahvoja ja kyllä me liittoutumattomana pärjätään, sillä sehän oli uusi linjamme puolueettomuuden jälkeen. Lisäksi hiukan naiivisti uskottiin, että maailma on muuttumassa, eikä meihin kohdistu ulkoista vaaraa edes Venäjän taholta.

Virolaiset kannustavat meitä nyt tekemään Nato-päätöksen pikaisesti, sillä oikea aika on juuri nyt.

Suomi tekee päätöksen luonnollisesti itsenäisesti, mutta on hyvä, että veljeskansa on tässä sparraamassa.

Viron entinen päämies on sanonut, että jos jäämme odottamaan toista mahdollisuutta tai sitä, koska meille itselle sopisi liittoutuminen, voi olla, että avointen ovien päivät ovat menneet.

Sen jälkeen voimmekin laittaa päämme pensaaseen kuten jänis ja odottaa, koska karhu puraisee tai potkaisee!

Kirjoittaja on lahtelainen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut