Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kela vastaa ylioppilaan huolestuneelle äidille: Työttömyysturvan odotusaika perustuu lakiin

”Ylioppilaan 2021 huolestunut äiti” kirjoitti ( ESS 29.3.2022) olevansa huolissaan ylioppilaaksi valmistuneen nuoren toimeentuloturvasta. Hän katsoi Kelan rikkoneen esimerkkitapauksessa omia ohjeitaan.

Voimme kommentoida asiaa vain yleisellä tasolla.

Kirjoittaja toteaa, että ”jos nuori keskeyttää opiskelun, hän voi Kelan toimesta menettää oikeutensa työttömyysetuuteen toistaiseksi”. Hän myös katsoo Kelan jatkaneen nuoren karenssia te-keskuksen päätöksen vastaisesti.

Opintojen keskeyttämisen vuoksi annettavasta seuraamuksesta (21 viikon työssäolovelvoite) päättää te-toimisto, joka antaa asiasta Kelaa sitovan työvoimapoliittisen lausunnon. Kela ei jatka te-toimiston asettamia seuraamuksia, kuten karensseja ja velvoitteita. Kela siis noudattaa niiden osalta te-toimiston sitovia lausuntoja. On kuitenkin mahdollista, että Kela asettaa henkilölle työmarkkinatuen odotusajan, jonka tutkiminen nimenomaisesti kuuluu Kelalle.

Odotusaika asetetaan työttömyysturvalain mukaan ammatillista koulutusta vaille oleville henkilöille. Jos alle 25-vuotias nuori on ensin menettänyt oikeutensa työttömyysetuuteen te-palveluissa asetetun 21 viikon työssäolovelvoitteen vuoksi, alkaa Kelan asettama odotusaika vasta tämän velvoitteen täyttymisen jälkeen.

Vastaamme työttömyysetuuksia koskeviin kysymyksiin yksityiskohtaisemmin Kelan asiakaspalvelussa tai palvelupisteissä. Odotusaikaa koskevaan päätökseen voi hakea muutosta päätöksessä kerrottujen ohjeiden mukaisesti.

Kirjoittaja on johtava asiantuntija Kelasta.