Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Sähköpotkulautailu saa kaivatut pelinsäännöt myös Lahdessa

Suurimmissa kaupungeissamme jo pitkään suosiossa olleet sähköpotkulaudat tekivät viime vuonna todellisen läpimurtonsa myös Lahteen. Toimintansa keväällä varsin varovaisesti aloittaneen Tier Mobilityn vuokrabisnes kasvoi kesän mittaan kovaa vauhtia, ja syksyllä yrityksen vuokraamia potkulautoja viiletti Lahden kaduilla jo tuhatkunta.

"Skuutit" tulivat ilmiselvästi jäädäkseen, sillä Tier vahvisti jo syksyllä jatkavansa bisnestään Lahdessa tulevanakin kesäkautena. Todennäköistä on sekin, että Tier menettää monopolinsa, sillä moni muukin saman alan yritys on tiettävästi pyrkimässä samoille apajille.

Pelkkää riemukulkua sähköpotkulautojen esiinmarssi ei tosin viime kesänä ollut. Ilmiö räjähti kasvuun niin nopeasti, etteivät paikalliset viranomaiset tahtoneet pysyä perässä. Pelinsäännöt jäivät siinä määrin vajaiksi, että sähköpotkulautailu synnytti nopeasti myös runsaasti lieveilmiöitä.

Pysäköinti rehotti varsin villinä, joten pitkin ja poikin kulkuväyliä lojuneet laudat herättivät ymmärrettävää ärtymystä. Yhtä ymmärrettävästi moni jalankulkija tunsi turvattomuutta yrittäessään väistellä nopeasti ja äänettömästi liikkuvia lautoja.

Jotkut kuljettajat saivat poliisilta ansaitusti sapiskaa liikennesääntöjen heikosta tuntemuksesta ja kanssaliikkujien vähäisestä kunnioittamisesta. Täysin turvalliseksi ei osoittautunut itse lautailukaan, sillä valitettavan usein ajelu vei lautailijan varsinkin öiseen aikaan pikavisiitille Akuutti24:n vastaanotolle.

Polttamista, hakkaamista, rälläkällä riehumista – Vuokrattuja sähköpotkulautoja joutunut Lahdessa silmittömän ilkivallan kohteeksi

Oppivuoden kokemusten siivittämänä Lahdessa pyritään nyt varautumaan alkavaan kauteen edellistä huolellisemmin. Tällä viikolla kaupunki julkisti laatimansa uudet pelinsäännöt, joiden avulla se pyrkii tekemään selväksi, miten skuuttien kanssa tulee toimia niin matkan aikana kuin sen päätteeksi. Tarjolla on entistä tarkemmat määräykset muun muassa siitä, minne kulkuvälineen saa pysäköidä ja minne ei.

Vuokraajien ohella vastuuta sälytetään runsain mitoin myös operaattoreille. Heidän pitää esimerkiksi rajoittaa tuntuvasti lautojen nopeutta tietyillä kaupungin määrittelemillä alueilla eritoten ydinkeskustassa.

Ajantasaiset pelinsäännöt tulevat viime kesän perusteella suureen tarpeeseen, mutta niistä on hyötyä vain, jos kaikki toimijat sitoutuvat noudattamaan niitä. Tässä on iso vastuu operaattoreilla ja ennen kaikkea vuokralaisilla, joista monella on terästäytymisen paikka.

Sähköpotkulautailu on niin käytännöllinen ja ympäristöystävällinen tapa liikkua kaupunkialueella, ettei sen mainetta kannata pilata välinpitämättömällä suhtautumisella itseään ja muita tielläliikkujia kohtaan.

Sähköpotkulautojen vuokrafirma Tier iski Lahdessa tuhtiin kultasuoneen, asiakkaiksi ryhtyi melkein puolet kaupunkilaisista

Hujan hajan jätetyt sähköpotkulaudat muodostavat turmariskin Lahdessakin – Kuka vastaa, jos jotain sattuu?