Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Maatilat jatkossa biokaasun tuottajiksi

Etelä-Suomen Sanomissa oli 29.3. juttu, jossa käsiteltiin Suomen biokaasutuotannon elvyttämistä ja Venäjän tuontikaasusta pääsemistä eroon. Hieno idea.

Jo vuosia sitten kävin satakuntalaisella sikatilalla, jossa kompostoimalla sonta ja peittämällä komposti pressuilla kerättiin talteen sikalassa tarvittava lämpö. Pari vuosikymmentä sitten nastolalainen maatila otti talteen kompostinsa kaasun ja lämmitti kaasulla navettansa ja kotinsa.

Hanke kuitenkin kariutui, koska verottaja iski kyntensä hankkeeseen ja verotti tilallista rankasti. Siis hieno hanke kaatui byrokratiaan.

Maassamme on satoja nauta-, sika- ja kanatiloja, jotka voisivat hyödyntää kompostoimalla ulosteet kaasuksi ja samalla vähentää ilmastoa tuhoavaa hiilidioksidia. Samalla maatilat saisivat lannoitteita pelloilleen.

Tutustuin kolme vuosikymmentä sitten tanskalaiseen sikatilaan tehdessäni Kolme kestikievaria -nimistä TV-ohjelmaa. Tilalla oli 2 000 sikaa ja tilalla kerättiin ulosteet maan alaisiin, suuriin kompostitankkeihin, joissa valmistui biokaasua kylän kaikkiin taloihin. Lisäksi kylä omisti tuulivoimalan ja oli energiatuotannossa omavarainen. Ylimääräinen sähkö myytiin valtion verkkoon.

Uskon vakaasti, että mikäli tilalliset ja kyläyhteisöt ryhtyvät puuhaamaan sulassa sovussa hankkeen parissa ja että verottaja ei heti työnnä lusikkaansa soppaan perimällä polttoaineveroa kaasusta, ajatuksellani saattaa olla tulevaisuutta.

Kirjoittaja on Lahden ahtialalainen.