Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Viimeinen virkatodistus on työn ja tuskan takana

Lähisukulaiseni hoiti taannoin äitinsä hautajaiset ja muut kuoleman jälkeen liittyvät toimet. Kun kaikki asiat oli hoidettu, hän sanoi, ettei olisi ikinä uskonut, miten työlästä kaikki on ollut. Lisäksi hän totesi, että helpompaa on ihmisen syntyä kuin kuolla.

En ottanut asiaan kantaa, koska minulla ei ollut kokemusta uuden elämän alusta, eikä kuoleman kohtaamisesta. Nyt sen tiedän. Kuoleman jälkeen liittyvät toimenpiteet ovat todella monimutkaisia, stressaavia, hankalia ja nimenomaan – aikaa vieviä.

Läheisen kuolema oli yllätys ja järkytys. Kun kuolee kotonaan kenenkään tietämättä ja päivien päästä löydetään, viedään Helsinkiin tarkempaan kuolinpäivän ja kuolinsyyn tutkintaa varten. Hautauslupa saatiin vasta kauden kuukauden kuluttua.

Ruumiinavauksen tulokset jäivät epäselviksi. Kun rikos oli pois suljettu, mitä väliä olisi ollut päivän tai parin heitolla ja tarkalla kuolinsyyllä, kun molemmat jäivät kuitenkin arvioinnin varaan.

Hautajaisten järjestely vei aikansa, eikä "armias sossumme" myöntänyt hautausavustusta, vaikka vainajan tilillä oli vähän rahaa. Syy: "Koska on auto ja omistusasunto". Sanoin, etteivät ne muutu rahaksi ennen kuin perunkirjoitus on tehty.

Virkailija poistui luukulta toiseen huoneeseen, jonka ovensuulta kurkisteli kollegansa selän takaa, joko älysimme poistua.

Unettomia öitä täällä vietetään.

Siunaustilaisuus oli koruton. Tunteet pinnassa. Hyväksi jättö raskas. Olin valvonut edellisen yön miettien, romahdanko arkun äärellä? Pysyvätkö kyyneleet maskin takana?

Lohdutin itseäni, että jos jaksan tilaisuuden, hoituu kaikki muu nopeasti, kuten laskujen maksu ja perunkirjoitus. Erehdyin. Sen jälkeen alkoikin hermoja raastava odotus, koska digi- ja aluerekisterivirastossa järjestelmien uusinnat osuivat samaan aikaan.

Alkoi kuukausia jatkuva virkatodistusten odotus. Vainajan asuntokulut, autovero, vakuutukset, sähkölaskut, hautauskulut, tuhkausmaksu ja niin edelleen pyörivät päässä yötä päivää.

Kolme kuukautta kului. Verohallinnolta anottu lisäaika on pian kulunut umpeen. Ne, jotka suostuivat siirtämään maksujen eräpäivää, odottavat yhä saataviaan. Auto odottaa ostajaa ja koti uutta asukasta. Vuokrarästit kasvavat.

Unettomia öitä täällä vietetään. Odotetaan virkatodistuksia ja petytään päivä ja viikko toisensa jälkeen. Miten kauan vielä?

Hyvät ihmiset, älkää kuolko!

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.