Pääkirjoitus Lahden on viisasta vahvistaa ylijäämällään talouspuskureitaan, sillä niille voi tulla kohta tarvetta

Päijät-Hämeen kunnat ovat viime päivinä julkistaneet toinen toistaan parempia tilinpäätöksiä. Tiistaina joukkoon liittyi Lahti, joka kykeni naapureidensa tavoin esittelemään selvästi alkuperäistä budjettia paremman tuloksen viime vuodelta. Ylijäämää kertyi 28 miljoonaa euroa, vaikka vielä loppuvuodesta tuloksen ennakoitiin painuvan miinuksen puolelle.

Uutinen oli hyvä, mutta se ei tullut enää tässä vaiheessa yllätyksenä, sillä lopullinen ylijäämä vastasi täsmälleen lukemaa, jonka virkamiesjohto kirjasi helmikuussa laatimaansa viimeiseen tulosennusteeseensa.

Jo tuolloin osattiin myös arvioida osuvasti, miksi ennuste parani vain parissa kuukaudessa peräti kolmisenkymmentä miljoonaa euroa. Tämä johtui pitkälti siitä, että valtio vahvisti vasta joulun tienoilla korvaavansa taas täysimääräisesti kunnille koronapandemiasta aiheutuneet kulut. Viime tingassa varmistui sekin, että myös verotuloja kertyi yllättävän runsaasti huolimatta koronasta, joka vaikeutti niiden ennakointia.

Koronarajoitukset veivät kaupungilta tuloja mutta myös säästivät rahaa niin paljon, että sillä oli myönteinen vaikutus tulokseen. Päijät-Sotekin näytteli merkittävää roolia pitäessään oman budjettinsa niin hyvin tasapainossa, ettei omistajakuntien ollut viime vuonna tarpeen maksaa itseään taas kipeäksi yllättävien lisämenojen kattamiseksi.

Lahden hyvän tuloksen taustalla ei juuri vaikuttanut kaupungin oma taloudenpito vaan siitä riippumattomat ulkoiset – ja paljolti myös satunnaiset – tekijät. Samoin kävi vuotta aiemmin. Siksi kaupunki tekee oikein varautuessaan siihen, että kertyneestä ylijäämästä vain runsas kolmannes kulutetaan oitis ja sekin ohjataan fiksusti tulevaisuusinvestointina yritysalueiden kehittämiseen. Lopulla ylijäämällä vahvistetaan talouspuskureita vaikeampien vuosien varalta. Niitä voi olla pian luvassa.

Hengähdysaikaa mahdollisesti hankaloituvaan tilanteeseen tuo, että kaupungin omaan toimintaansa ottama velka on pysynyt siedettävänä edellisvuosien mittavasta investointiohjelmasta huolimatta. Viime vuonna tuloilla kyettiin kattamaan investoinnit kokonaan, mikä on Lahdessa todella harvinaista herkkua. Konsernivelat ovat toki asia erikseen.

Jatkossa investointipaineet ovat helpottumassa, mikä vähentää velanoton tarvetta. Tarkan talousotteen ei silti pidä antaa herpaantua, sillä kuntien näkymät ovat sumentuneet entisestään Ukrainan sodan takia. Korona ei ole väistynyt, ja epävarmuutta lisäävät myös kunta-alan palkkaneuvottelut. Niistä voi vielä langeta niin iso lisälasku, että sen maksamisessa olisi kova tekeminen, vaikka sote-viulut maksaa jatkossa valtio.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut