Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Matti Even Esalainen Katujen hoito on saatava kuntoon, sillä lahtelaiset ansaitsevat parempaa

Muistini saattaa olla valikoiva tai jopa heikentynyt, mutta en todellakaan muista vastaavanlaista tyytymättömyyttä katujen kunnossapitoon Lahdessa, kuin tänä talvena.

Talvi on ollut poikkeuksellisen runsasluminen, mutta se ei voi olla syy, miksi kaduilla liikkuvat autoilijat, kävelijät ja pyöräilijät ovat saaneet tuskailla luokatonta katujen hoitoa.

Jokainen tervejärkinen kyllä ymmärtää jos yön aikana sataa 10–30 senttiä lunta, ettei sitä saada aamun aikana aurattua. Se on myös ymmärrettävää, että suuria lumimassoja ei katujen varsilta aivan heti saada kuljetettua pois.

Mutta sitä on jo vaikeampi ymmärtää, että kadut ovat viikkokausia polanteiden peitossa ja katujen reunat täynnä jäätä ja lunta. Tämä ongelma on koskettanut ihan jokaista liikkujaa.

Olemme saaneet kyllä lukea lehdestä, että Lahden kaupunki on jopa sakottanut kunnossapidosta vastaavaa yrittäjää huonosti tehdystä työstä. Se lienee vähintä mitä tilaaja voi tehdä, jos työt eivät ole sujuneet sopimuksen mukaisesti.

Suurin ongelma lienee kuitenkin urakoiden kilpailuttaminen ja työn toteutuksen valvonta. Tuskin kukaan virkamies yllättyy, että jos tilataan halvin mahdollinen urakoitsija, ei saada parasta mahdollista lopputulosta. Muuta ei voi edes vaatia kuin sitä, mitä rahalla saa.

Kaupunkilaisilla on hyvä syy kysyä, onko katujen kunnossapitoon budjetoitu niin vähän varoja, ettei parempaan pystytä? Jos on, niin se tulee myös avoimesti kertoa, ettei meidän kannata enempää edes odottaa.

Mikäli tämä ei ole rahasta kiinni, niin sitten voi myöskin kysyä, osataanko meillä laatia sellaisia sopimuksia, joilla saadaan edes kelvollinen lopputulos? Samalla voi myös kysyä, kuinka sopimuksissa mainittuja toimitusaikoja ja laatuvaatimuksia valvotaan?

Asia ei voi myöskään olla kiinni siitä, kuinka aktiivisesti ja millä tavoin kaupunkilaiset antavat kaupungille palautetta katujen kunnossapidosta. Nykyajan ihmiset eivät yleisistä palautekanavista ole kiinnostuneita, sillä he tietävät, että nopein ja tehokkain tapa osoittaa tyytymättömyyttä ovat erilaiset sosiaalisen median kanavat.

Kaupunkilaisia ei kiinnosta, kuka katujen kunnosta vastaa. Ainoa asia mikä oikeasti kiinnostaa on se, miltä kadut näyttävät ja kuinka hyvin niillä pääsee liikkumaan. Tänä talvena liikkuminen on ollut tuskien taivalta ja kadut ovat näyttäneet huonoilta.

Tämän talven jälkeen kannattaisi asioista päättävien virkamiesten pitää vähän isompi sessio ja käydä läpi kaikki talven ongelmat. Syyllisten etsimiseen ei aikaa kannata tuhlata, vaan miettiä oikeasti miten nämäkin yksinkertaiset asiat hoidetaan paremmin. Päädytään sitten mihin tahansa ratkaisuun, niin toiveena olisi myös päätösten avoin tiedottaminen.

Lahdessa on kyllä panostettu ympäristökaupunki-imagoon ja vihermaineen kohottamiseen. Meille kaupunkilaisille ja myös täällä vieraileville ulkopaikkakuntalaisille kaupungin kadut ovat yksi merkki hyvästä kaupunki-infran hoidosta.

Jäiset kynnöspellot ja hoitamattomat kadut eivät ainakaan mainettamme kohenna.